ADÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr.Bülent Ertuğrul corona virüsle ilgili açıklamalarda bulundu. Sıcak mevsimlerde bu virüsün dışarıda yaşama süresi 15 dakikadır diyen Ertuğrul, "Aydın'da yaşayanlar olarak şanslıyız, ancak bu mevsimde corona virüsün bulaşmayacağı anlamına gelmiyor. Önlemlerimizi buna göre almalıyız. Bu konuyu ciddiye almalıyız" açıklamasında bulundu. 

ADÜ'lü öğretim üyesi Prof.Dr. Bülent Ertuğrul, corona virüsle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ertuğrul yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

"Çin’in Wuhan kentinde başlayan bu salgın yayılmaya devam ediyor. Hasta olanların sayısı 120 bini geçti. Ölenlerin sayısı da 4 bini geçti. Her yüz kişiden 2-3 kişi hayatını kaybediyor. Ölüm oranı yaşlılarda daha fazla. 65 yaş üzeri ve kalp, şeker, kanser hastalığı olan kişilerde bu hastalık daha ciddi hissediliyor. Hastalık solunum yoluyla akciğere geçerek hastalık vücuda bulaşıyor. Bu akciğer enfeksiyonu sonucu solunum yetmezliği nedeniyle insanlar hayatını kaybediyor. Sağlık Bakanlığı bu konuda çalışmalar yapılıyor. Bugün MEB Bilim Kurulu toplanıyor. Virüsün yayılmasını önlemek için okulların tatil edilip edilmeyeceği konusunda karar verilecek. Toplantıların ve fuarların ertelenmesi gündeme gelebilir. Ayrıca insanların toplu olarak buluştuğu spor müsabakaları da seyircisiz oynanmalı. Bunlar devletimizin alacağı önlemlerdir".

"PLANLARIMIZ HAZIR"

Aydın'da corona virüse karşı hastanelerde alınan tedbirlerden bahseden Ertuğrul, "Aydın İl Sağlık Müdürlüğü ve hastanelerimizde planlarımız hazır. ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi olarak pandemi planımızı hazırladık. Bizim hastanemiz için corona virüs nedeniyle gelen bir hastanın hangi ünitede yatacağı, hangi sağlık personelinin müdahale edeceği belirlendi. Bu konudaki planlarımız hazır vaziyettedir. Bireyler ise, toplu yaşanılan ve bulunulan yerlerde hijyen kurallarına dikkat etmek gerekiyor. Virüs, 1 metre yakında hapşurmayla yayılıyor" dedi.  

"ISLAK MEDİL VE KOLANYAĞINI YANIMIZDA TAŞIYALIM"

Bu hastalığa yakalanmamak için korunmak ve ortamı temizlemek gerekiyor diyen Ertuğrul, "Islak mendil, kolonyağını yanımızda taşıyalım. Minibüse binerken, her vatandaş el dezenfektanı sıkmalı. Yaklaşık 1 dakika sürecek bir işlem ile minibüsün içi temizlenebilir. Özellikle yaşlı bireyler toplu ve kapalı alanlar yerine açık alanları tercih etsinler. Bu tür kişisel önlemleri alırsak, hastalığın yayımını önlemiş oluruz", ifadelerini kullandı. 

"AYDIN'DA YAŞAYANLAR OLARAK ŞANSLIYIZ. ANCAK..."

Basın mensuplarının virüsün 25 derece üstünde etkisinin olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Prof.Dr.Ertuğrul, "Sıcak mevsim virüsün dışarıda yaşamasını zorlaştırıyor. Sıcak mevsimlerde bu virüsün dışarıda yaşama süresi 15 dakikadır. Aydın’da yaşayanlar olarak şanslıyız. Ancak bu sıcak mevsimlerde bulaşmayacak anlamına gelmiyor. Bu virüsün diğer virüslerden farkı, daha şiddetli olmasıdır. Yoksa bildiğimiz bir virüs çeşitidir. Antibiyotikler bu virüs için işe yaramamaktadır. Bazı aşıların deneme çalışmaları tamamlanmak üzere. Yakında bu konuda güzel haberler alabiliriz. Tüm aşı karşıtlarını bir kenara atarak gidip aşımızı yaptırmamız gerekecek. Bu hastalığın kuluçka süresi 2 ila 13 gün arası değişiyor. Hasta olanlarda ve temas edenlerde 14 gün bir izolasyon gerekiyor. Bulaştırıcılık önlemlerini almazsak, bizim ülkemizde ciddi risk halindedir demektir. Bazı insanlarda önemsememek gibi bir durumda söz konusu. 10 milyon insanımıza bulaşsa 200 bin kişinin ölümüne neden olabilecek bir hastalıktır. Bu ölüm oranları korkunç sayılara ulaşabilir. Bu konuyu ciddiye almamız gerekmektedir" dedi.