Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınıyla ilgili ikinci bir bilim kurulunun hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Aralarında Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Pınar Okyay'ın da olduğu  7 halk sağlığı uzmanının Bilim Kurulu’na davet aldığı bilgisine ulaştı. Halk sağlığı uzmanları önceki günkü toplantıya katıldığı öğrenildi.

ADÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Pınar Okyay, Aydın’ın gururu oldu. Prof. Dr. Okyay, koronavirüsle mücadele kapsamında oluşturulan Bilim Kurulu üyeliğine getirildi.

Kurula davet edilen halk sağlığı uzmanları şöyle: 

Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay, Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, Sağlık Bakanlığı Sağlık Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Özer, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Tevfik Sünter. 

SALGIN YÖNETİMİNİ ÇALIŞACAKLAR 

Sağlık Bakanı Koca, basın toplantısında ikinci bilim kurulu hakkında “Daha çok vakaların ve sayıların konuşulduğu bir dönemden farklı olarak, psikolojik, sosyolojik, istatistiki ve din sosyolojisi boyutuyla farklı bir ekibin çalışacağı bir kurulun hazırlığı içindeyiz” demişti. 

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı da olan Prof. Dr. Pınar Okyay Aydınlık’a salgınla ilgili alınması gereken önlemleri açıklamıştı. Okyay “Eczaneler, fırınlar, besin zincirini sağlayan lojistik taşımacılık gibi yaşamsal desteğimizi sağlayan meslekler dışındaki alanların kısıtlanması gerekiyor. Burada koşul evde kalanların, ihtiyaçlarının ve güvenliklerinin sağlanması. Bu mesleklerde çalışanlara ilişkin de özel önlemler alınarak işgücünden düşmelerinin önüne geçilmeli. Önümüzdeki 1 ay içinde yerelde verileri okuyarak oluşan kümelere göre yaşamı kısıtlayıcı önlemler alınmalı” önerisinde bulundu. 

PROF.DR.PINAR OKYAY KİMDİR?

1989 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Okyay, Sağlık Bilimleri Temel Alanında araştırmalarda bulundu. İyi derece ingilizce bilen Okyay,  2000 yılında akademisyen olarak Adnan Menderes Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. 2011 yılında Epidemiyoloji Bilim Dalında Profesör olan Okyay, 20 yıldır ADÜ bünyesinde öğretim elemanı olarak görev yapıyor. Prof.Dr.Okyay aynı zamanda Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanlığı görevini sürdürüyor.