Aydın’da Söke, Koçarlı ve Çine’den geçen turizm yolunun, ekilen tarım arazilerinden geçmesi çiftçileri kızdırdı. Ürünleri hasat edilince yolun yapılmasını isteyen çiftçiler, AK Parti ve CHP arasında polemik oluşturdu. Tartışmalara neden olun konu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı.

Aydın’da Söke-Bağarası Büyük Menderes Köprüsü’nden başlayan ve Koçarlı’dan geçerek Çine yolu kavşağına bağlanacak turizm yolu ihalesini kazanan yüklenici firma, Koçarlı'da çalışmalara başladı.

İlçedeki çiftçiler, yetkililerin kendilerine çalışmalara 2020 yılında başlanmayacağını söylediklerini ve bu nedenle tarlalara ekim yaptıklarını belirterek duruma tepki gösterdi. Ürünleri hasat edilince yolun yapılmasını isteyen üreticiler, AK Parti ve CHP arasında polemik oluşturdu.

Ekili ürünlere zarar verilmemesi gerektiğini söyleyen CHP Koçarlı İlçe Başkanı Hasan Akın duruma tepki gösterirken AK Parti cephesinden de konuyla ilgili bir açıklama yapıldı.

“YEŞERMİŞ ÜRÜNLERİ YOK ETMEK DOĞRU MU?”

CHP Koçarlı İlçe Başkanı Hasan Akın, "Çiftçilerimiz zaten zor şartlarda tarlalarını ekebilmekte, üretim yapmaktadır. Koronavirüs salgını da gıdanın, gıdayı üreten çiftçilerimizin önemini bir kez daha göstermiştir. Hal böyleyken Koçarlı çiftçisinin tarladaki buğdayı, bamyası, pamuğu, kavunu yeşermiş, ürünü büyürken turizm yolunu yapmak, bu yeşermiş ürünleri yok etmek doğru mudur? Binbir emekle ekilmiş ve yeşermiş ürüne canlı canlı kıyanları ne Koçarlı halkı ne de Allah affeder. Ayıptır, yazıktır günahtır" diye konuştu.

“BİLGİLENDİRME YAPILDI”

Akın’a yanıt veren AK Parti İlçe Başkanı İlyas Arslan da, şu ifadeleri kullandı:

“Niyetiniz kötü olursa, bugün eleştirdiğiniz ‘ürünler ziyan olacak’ yaygarasını 6 ay sonra da yapabilirsiniz. Çünkü o zamanda da ekilip biçilecek ürünler olacaktır. Bu topraklar 4 mevsim ekilebilecek kadar verimlidir Hasan Başkan. Bir kısım çiftçimiz yazın pamuk, karpuz,kavun,bamya gibi ürünler için çalışırken, diğer çiftçilerimizde kışın başka ürünlere yönelebilir. Çiftçiye göre tercih edilen ürünün değişiklik gösterebileceğini bilmeniz gerekiyor. Bu toprakların bereketini bilmeden yorum yapmak sizin çiftçi lafını sadece ‘siyaseten’ kullandığınızı gösteriyor. Kaldı ki yetkililer gerekli tüm bilgilendirmeleri yer sahiplerine yapmıştır. Bu, dün planlanıp hemen yarın başlayan süreç değildir. Bir planlama neticesinde bugünlere kadar gelen bir süreçtir.”

KONU MECLİSE TAŞINDI

Bu gelişmeler üzerine ilçedeki süreci takip ederek çiftçilerin mağdur edildiğini söyleyen CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, konuyu Meclis’e taşıdı.

Bülbül, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde çiftçilerin 2019 yılına ait destekleme primlerinin yatırılmadığını, üretim maliyetleri nedeniyle borçlarını dahi ödeyemediğini belirterek, “Çiftçilerin turizm yolu projesi çalışmaları nedeniyle tarlasına masraf ederek ektiği ürünü hasat edemeden yola kurban edilecek. Yol çalışmaları en azından hasat döneminin sonuna kadar ertelenmeli, çiftçilerimizin mağduriyeti bir nebze olsun giderilmelidir. Bunun yanı sıra güzergah üzerinde yaklaşık 8 bin dönüm tarım arazisinin turizm yolu projesi kapsamında kamulaştırılması planlanmış fakat bölgede yer alan arazi sahiplerine söz konusu kamulaştırma bedelinin ödemeleri henüz gerçekleşmediği de iddia edilmektedir” dedi.

Bülbül önergesinde şu sorulara yer verdi:

Söz konusu yolun geçtiği güzergahta bulunan alanların kamulaştırılması için ödenmesi gereken ücretin ödenmediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise ödenmeyen tutar ne kadardır? Ödeme ne zaman yapılacaktır?

Çiftçilerimizin mağdur edilmemesi, ekili alanların telef olmaması için yol çalışmalarının hasat dönemi sonuna kadar durdurulmasını düşünüyor musunuz?