Efeler Kaymakamı Cemal Şahin öncülüğünde geçen yıl çalışmalarına başlanılan ejder meyvesi projesinden sonra ilçeyi yeni bir tropikal meyve heyecanı sardı. Şahin, ‘mangostan’ olarak bilinen değerli bir meyvenin bölgeye uygunluğunu ölçmek için çalışmaların başladığını söyledi.

(MERVE ERİŞ)- İlçede tarım ve üretimin gelişmesi için yaptığı çalışmalarla bilinen Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, yeni bir proje için düğmeye bastı. Bu kapsamda, ejder meyvesinden sonra ilçede ‘mangostan’ yetiştirilebilmesi için incelemeler başladı. Seracılık çalışmalarının tamamlanmasıyla ilçede bu meyveyi de yetiştirmek istediklerini söyleyen Şahin, mangostanın bölgeye uygunluğunu ölçmek için numuneler alındığını ifade etti.  

“ASYA’DA YETİŞEN DEĞERLİ BİR MEYVE”

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Şahin, “Tropik meyveler üzerinde bizim bir çalışmamız var. Coğrafyaya, iklime en uygunlarını keşfediyoruz. Ejder meyvesinin uygun olduğunu biliyoruz ancak bu biraz daha sıcak iklim ortamında yetişen bir meyve. Onun için kışın ısıtmalı bir sistem gerekiyor. Ancak seracılık zaman içerisinde tamamlandığı zaman düşünülebilir. Bölgeye uyum konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Çok değerli bir meyve. Asya kıtasında yetişiyor. ‘Burada yetiştireceğiz’ demek için çok erken ancak bölgeye adaptasyonunu ölçmek gerekiyor. Numune istedik geldi. İnceliyoruz. Ejdere göre ağaca yakın bir yapısı var bu meyvenin. Bölgede nasıl yetiştirileceği konusunda çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

KİLOSU 350 LİRA’YA KADAR ÇIKIYOR

Kalp ve damar rahatsızlıklarına iyi gelen, tansiyonu düzenleyen longon ile antioksidan etkisi en yüksek meyve olan mangostan faydalarıyla da oldukça dikkati çekici. Özellikle mangostan, tüm vücut sağlığı için çok faydalı. Hücre yenileme hızını artırıcı, gençleştirici, kanserden ve diğer hastalıklardan koruyucu, cilt sağlığını güçlendirici ve daha pek çok olumlu, faydalı etkiyi içinde barındırıyor. Meyvenin kilo fiyatı 350 liraya kadar çıkabiliyor.