Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Aydın-Denizli Otoyolu için yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilen ihaleyi Fernas şirketi kazandı. İhale, Ulaştırma Bakanlığı’nca da onaylandı. Şirketle, projenin yapım ve işletmesine ilişkin sözleşme imzalanacak. Devlet, bu projede, önceki YİD projelerinden farklı olarak araç geçişi için “dolar” yerine “Euro” üzerinden garanti verdi.

 Karayolları Genel Müdürlüğü, daha önce birçok kez ertelenen İzmir-Aydın Otoyolu’nun devamında yer alan Aydın-Denizli Otoyolu için YİD modeliyle ihale gerçekleştirdi. 140 kilometre otoyol, 23 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 163 kilometre uzunluğunda inşa edilecek otoyol, Aydın Çevre Yolu Otoyol Ayrım Kavşağı’ndan başlayarak, Dalama üzerinden Yenipazar’a ulaşacak. Çeltikçi-Korucuk-Kocadere istikametinde devam edecek otoyol Kocabaş mevkiinde sonlanacak. Projenin, yapım süresi 3 yıl. Otoyol tamamlandığında Aydın ile Denizli arasında seyahat süresi 1 saate kadar düşecek ve birçok vatandaşın en önemli sıkıntısı olan Aydın’ın doğu ilçelerindeki trafik ışıklarında vakit kaybı yaşanmamış olacak.
Şirketle, projenin yapım ve işletmesine ilişkin sözleşmenin kısa süre içinde imzalanması bekleniyor. Proje tutarının 6-7 milyar TL dolayında olduğunu söyleniyor.
EURO İLE GARANTİ VERİLDİ
Karayolları Genel Müdürlüğü, YİD yöntemiyle hayata geçirilen daha önceki projelerde “dolar” üzerinden araç geçiş garantisi vermişti. 1915 Çanakkale Köprüsü, Ankara-Niğde otoyolunun ardından Aydın-Denizli projesinde de araç geçiş garantisi ödemeleri euro üzerinden hesaplanacak.
Kaynaklar, proje için devletin verdiği araç geçiş garantisinin otomobil başına 5 euro-cent civarında olduğu belirtiliyor.