Aydın’da ilekleme sezonu başladı.  Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgili üreticileri bilgilendirdi.

Üreticilerin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden bulundukları yer için uygun olan ilekleme zamanlarını öğrenebileceklerini ifade eden yetkililer, “Birçok meyvede olduğu gibi incirin de tozlaşma biyolojisi, meyve tutumu ve olgunlaşması açısından son derece önemlidir. Ticari açıdan önemli olan Sarılop ve Bursa Siyahı incir çeşitleri de tozlaşmaya gerek duyarlar. Bu amaçla olgunlaşan erkek incirlerin ilek meyvelerinin içlerindeki arıları ile birlikte dişi incir ağaçları üzerine bırakılması işlemine ilekleme denir. Burada önemli olan ilek arıcığının yeteri miktarda ve hastalıksız poleni dişi incir meyvesindeki dişi incir çiçeklerine ulaştırması işlemidir. İlimizde mevsim normallerine göre ova kesimlerde yer alan incir sahalarında ilekleme işlemi başlamış olup yüksek kesimlerdeki incir bahçelerinde ise ileklemeye önümüzdeki günlerde başlanacaktır” ifadelerini kulandı. 

UYULMASI ZORUNLU KOŞULLAR

Aydın’da incir kalitesinin ve ilek arıcığının korunması ile incir yetiştiriciliğinin sürekliliğinin sağlanması ve geliştirilmesine ilişkin tebliği de yayınlayan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticinin uyması gereken koşulları da şöyle açıkladı:

“Erkek incir meyveleri olgunlaşmadan, ilek asım zamanından önce toplanmayacaktır.

Erkek incir meyveleri amacı dışında (incir reçel, marmelat yapımı gibi) kullanılmak üzere satılmayacaktır.

Erkek incir meyvelerinin olgunlaşmadan il dışına satışı yapılmayacak, sadece incir üretiminde döllenme sağlanması amacı ile sağlıklı erkek incir meyveleri alınıp satılacaktır.

İlek ağaç ve bahçelerinin korunması için gerekli tedbirler ilgili bahçe sahibi tarafından alınacaktır.

İl sınırları içerisinde özelliğini kaybetmiş, hastalıklı ilekler piyasaya sürülmeyecektir.

Bu maddelere aykırı davrananlara ihlal edilen her bir fiil için ayrı ayrı olmak üzere 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesinin 1. fıkrası hükmüne uygun olarak idari para cezası uygulanacaktır.”