CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, milli mücadele döneminde Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yurt genelinde başlayan Kurtuluş Savaşına verdiği büyük katkı nedeniyle Aydın'a İstiklal Madalyası verilmesi için kanun teklifi verdi. Bülbül, "Aydınlıların düşman işgali karşısında gösterdikleri vatanseverlik ve verdikleri mücadele elbette ki tarihteki yerini almıştır. Ancak bunun yanında Aydın iline İstiklal Madalyası verilmesi de yerinde olacaktır" ifadelerini kullandı.

CHP Aydın Milletvekili Bülbül verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

"18 Ocak 1919 tarihinde toplanan Paris Barış Konferansı'nda alınan kararlar doğrultusunda Yunan Ordusu'nun Batı Anadolu Bölgesi'nde başlattığı işgal ve katliamlar "Kuva-yi Milliye Hareketi"nin doğmasına neden olmuştur.

Kuva-yi Milliye vatanı işgal edilen Anadolu halkının destansı direnişidir. Bu destansı direnişte Aydın ilinin büyük bir yeri vardır. Aydın; 15 Mayıs 1919 tarihinde başlayan İzmir'in işgalinin hemen ardından direniş hareketlerinin başladığı ve zamanla direnişin bölge genelinde örgütlendiği yer olmuştur. Çete Ayşe Efe, Hacı Süleyman Efendi, Sökeli Cafer Efe, Hüseyin Efe, Mesutlulu Mestan Efe gibi vatanseverler Batı Anadolu bölgesindeki dağınık milli heyetlerin toparlanabilmesi sağlanmış, Yunan işgalinin ilerleyişi düzenli ordu kuruluncaya kadar kısmen de olsa engellenebilmiştir.

Özellikle Nazilli ilçesi üç defa toplanan Nazilli Kongrelerinin büyük etkisiyle Kuva-yi Milliye'nin örgütlenmesinde önemli bir merkez olmuştur.

Batı ve Güney Anadolu’da düzenli, teşkilatlı ve milli şuurla yapılmış ilk baskın olarak kabul edilen Yörük Ali Efe ve arkadaşlarının Yunan işgaline karşı olan ilk bakın olan Malgaç baskını bunlardan biridir. Başarılı olmasıyla bölgedeki halkın kendine güveni gelmiş ve edinilen başarı sadece sayısal olarak değil, yerel direnişin örgütlenmesinde ve giderek ulusal direnişe dönüşmesinde öncü bir rol oynamıştır.

Aydın'da örgütlenen milli güçler sadece Yunan işgaline direnmekle kalmamış Demirci Mehmet Efe kumandasında efelerden oluşan kuvvetlerle, milli mücadele karşıtı Bolu, Düzce, Anzavur ve Delibaş isyanlarının bastırılmasında önemli hizmetlerde bulunmuştur.

Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk o dönemde Demirci Mehmet Efe'yi takdir ederek, 11 Haziran 1920 tarihli telgrafında, "Kahraman efelerinizi size gönderiyorum. Aydın'ın bu doğru özlü ve fedakâr evlatları Bolu ve Düzce havalisinde memleketimizi gâvurların esaretine düşürmeye çalışan hainleri pek kahramancasına ve fedakârane te'dip ettiler. Vatanımıza büyük hizmetler ettiler. Allah iki cihanda aziz etsin. Kendilerine ve umum kumandan olan zat-ı alinize Büyük Millet Meclisi'nin kalbi ve samimi teşekküratını takdim eder gözlerinizden öperim" demiştir.

Bunların yanı sıra Celâl Bayar’ın, Galip Hoca kimliğiyle bu dönemde verdiği tavsiyeler ve yönlendirmelerle, Milli Mücadeleye katkılar artmış, ayrıca, efeler arasındaki sorunları çözümleyerek, Milli Mücadelenin güçlenmesinde önemli bir görevi de yerine getirmiştir.

ilinin milli mücadele dönemindeki mücadelesi Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yurt genelinde başlayan Kurtuluş Savaşımıza büyük katkı sağlamıştır. Aydın'da kahraman efelerce yakılan direniş ateşi önce bölge halkının yurdun düşman işgalinden kurtarılması umutlarını yeniden alevlendirmiş daha sonra tüm Anadolu'ya yayılarak bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu müjdelemiştir.

Aydınlıların düşman işgali karşısında gösterdikleri vatanseverlik ve verdikleri mücadele elbette ki tarihteki yerini almıştır. Ancak bunun yanında Aydın iline İstiklal Madalyası verilmesi de yerinde olacaktır.

Bu kanun teklifi Aydın iline İstiklal Madalyası verilmesi amacıyla hazırlanmıştır".