Tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de etkisi altına alan koronavirüs tedbirleri kapsamında düğün salonlarının kapatılması, düğün ve nişanların ertelenmesi vatandaşın altın almamasına neden oldu. Aydınlı kuyumcu esnafı Kadir Kavruk, "Her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de şu anda kapalı dükkanlar. Alışveriş yok. Sadece ihtiyacı olan, evde altını olan gelip bozuyor” dedi.

Ramazan ayı öncesi düğün veya nişan yapmak isteyen binlerce çift koronavirüs nedeniyle mutluluklarını ertelemek zorunda kaldı. Bu da en çok kuyumculuk sektörünü olumsuz etkiledi. Koronavirüs nedeniyle geçen yıla göre yüksek seyreden fiyatlar ve ertelenen düğün ile nişanlar kuyumcuları iş yapamaz hale getirdi.

KUYUMCULARDA HÜSRAN

Koronavirüs nedeniyle işlerin durduğunu söyleyen Merve Kuyumculuk Sahibi Kadir Kavruk, “Her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de şu anda kapalı dükkanlar. Alışveriş yok. Sadece ihtiyacı olan, evde altını olan gelip bozuyor. İhtiyacını görme yoluna gidiyor şu anda. Düğün salonları kapalı. Düğün, nişanlar ertelendi. Her şey birbirine zincirleme olduğu için orada iş olmayınca burada da hüsran” dedi.

“ÜÇ AY BİLE SÜRMESİ BÜYÜK SIKINTILARA YOL AÇAR”

Kavruk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda herkes kendi sağlığını düşündüğü için düğün dernek düşünen olacağını sanmıyorum. Kısa süre mi, uzun süre mi süreceği belli değil. İşler kısa zamanda çözülürse eskiye dönebiliriz ama uzun sürerse sıkıntı büyür. Düğünleri iptal etmeye kadar gider, bu seneyi pas geçerler. Korona yeni çıkan bir şey değil, Aralık’tan beri gündemde, Türkiye’ye yeni geldi. Üç ay bile sürmesi çok büyük sıkıntılara yol açar diye düşünüyorum.”

KUYUMCULARIN MESAİ SAATİ DEĞİŞTİ

Aydın Kuyumcular Odası Derneği’nin dün koronavirüs önlemleri kapsamında bir toplantı gerçekleştirdiğini ifade eden Kavruk, kuyumcuların mesai saatlerinin değiştiğini duyurdu.

Kavruk, “Aydın’daki Kuyumcular Odası Derneği’nin aldığı karar doğrultusunda zamanı kısalttık. Saatler  9.30, 18.00 olarak değişti. Normal koşullarda 8.00, 20.00 saatleri arasında açıktık. Bu arada tüm vatandaşlarımızın Miraç Kandilini kutluyor, bu zor süreçten en kısa zamanda kurtulmamızı temenni ediyorum” diye konuştu.