İzmir'deki 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası binaların yıkıldığı bölgenin zeminine dikkat çeken uzmanlar depremde yıkılan binalarda ise kullanılan malzemeden işçiliğe kadar çok sayıda hatanın tespit edildiğini vurguluyor. Öte yandan Ege Denizi açıklarında meydana gelen deprem İzmir'in 30 ilçesinden geçen 17 fay hattının durumunu da yeniden gözler önüne serdi. Silivri açıklarında meydana gelen deprem sonrası gündeme gelen Fay Yasası'nda tarih belli oldu. Yasanın mart ayına kadar yazılıp sunulması beklenirken, yasayla birlikte fay hatları üzerindeki yapıların durumu ortaya çıkarılarak riskli olan bölgelere yönelik taşınma planları yapılacak. Yapılan bir araştırmaya göre aralarında Aydın'ın da olduğu 18 ilin içerisinden fay hatları geçerken söz konusu hatlar üzerinde yer alan bina sayısı ise 100 bini bulunuyor.

DEMİRDEN BETONA ÇOK SAYIDA HATA TESPİT EDİLDİ

Bunun dışında yıkılan binalarda yapılan incelemelerde deniz kumunun yoğun olarak kullanıldığının da gözlemlendiğini ifade eden Sözbilir, inşaat mühendisi arkadaşların yapılarda yaptıkları ilk incelemelerde demir ve beton kullanımında, yapım tekniğinde ve işçilikte çok sayıda ciddi hatanın tespit edildiğini kaydetti.

FAY HATLARI ÜZERİNDEKİ YAPI STOĞU HENÜZ TESPİT EDİLMEDİ

İzmir'deki fay hatları üzerindeki yapı stokuna ilişkin henüz bir çalışmanın tamamlanmadığına vurgu yapan Sözbilir, fay hattı üzerinde ne kadar yapı stoku var, bu yapı stokunun fay hatlarının deprem üretmesi halinde ne olacağına ilişkin soruların cevaplarının henüz ellerinde olmadığını dile getirdi.

DEPREM MASTER PLANI HAZIRLANIYOR

Fay üzerinde hangi binaların yer aldığının belli olmadığını çünkü henüz imar haritalarına fay hatlarının işlenmediğini dile getiren Sözbilir, ''Fay meydan haritasına çizilmiş, ancak bizim imar haritalarına ayrıca arazide gidip çizilmesi gerekiyor. Dolayısıyla bizim İzmir ölçeğindeki 17 tane faya yönelik büyük ölçekli bir çalışma yok. O yüzden yapılacak Deprem Master Planı ile bu faylar üzerindeki yapı stoku ortaya çıkarılacak.'' dedi.

17 FAYA İLİŞKİN HIZLA ÖNLEM ALINABİLECEK

Deprem Master Planı ile fay hatları üzerinde tespiti yapılan yapıların niteliği, depremlere ne kadar dayanıklı olduğuna ilişkin bilgilerin elde edileceğini de ifade eden Sözbilir, İzmir'in ilçelerinden geçen 17 faya ilişkin alınabilecek önlemlerin de bu veriler ışığında hızla alınabileceğini kaydetti.

MART AYINDA FAY YASASI GELİYOR

İçişleri Bakanlığı tarafından 'Fay Yasası'nın hazırlandığını ve gelecek yıl mart ayında deprem haftasında yasanın yazım aşamasının tamamlanarak sunulmasının planlandığını da aktaran Sözbilir sözlerini şöyle sürdürdü;

''Yasanın anlamı şu olacak. İzmir'de bulunan 17 fay hattı var. Bunların hepsinin geçtiği bölgeler yapılaşmaya kapanacak mı? Hangi özellikleri taşırsa fay yapılaşmaya kapatılacak? Yapılaşmaya kapatılacak bölgelerde bu karar ne kadarlık bir alanı kapsayacak? Bu tarz soruların cevapları yer alacak yasada.''

AYDIN'IN DA ARALARINDA OLDUĞU 18 İLDE 100 BİN BİNANIN TAŞINMASI PLANLANIYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından gündeme getirilen 'Fay Yasası' kapsamında fay hatları üzerine yapılan binaların dönüştürülmesi ve daha güvenli bölgelere taşınması gündemde. Yapılan bir araştırmaya göre ise aralarında İzmir, Balıkesir, Aydın ve Muğla gibi illerin de yer aldığı 18 şehrin içerisinden fay hattı geçerken söz konusu hatlar üzerinde yer alan bina sayısı ise 100 bini bulunuyor.