Toyota Türkiye'den çok önemli bir geri çağırma uyarısı geldi. Araç sahiplerine gönderilen yazıda, hava yastıklarındaki problemden kaynaklı kaza anında araçtakilerin yaralanabileceği vurgulanarak söz konusu araçların ücretsiz hava yastığı değişimi için servislere getirilmesi istendi. Aynı uyarıda değişime gelmeyen araçların ise bakanlığa bildirilerek trafikten geçici veya süreli olarak men edileceği belirtildi.

Geçen aylarda kalkışta yaşanan tekleme problemi nedeniyle 2,43 milyon aracı geri çağıran Toyota, hava yastık problemleriyle de gündemden düşmüyor. Toyota Türkiye tarafından müşterilerine 'önemli' başlığıyla yapılan uyarıda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile ortak çalışma yürütüldüğü açıklandı.

Yürütülen çalışmalar sonucunda müşterilerin güvenliği için çok önemli bir geri çağırma kampanyasının başlatıldığı belirtildi.

"HAVA YASTIKLARI KAZA ANINDA CAN ALABİLİR"

Müşterilere gönderilen uyarıda şu açıklamalara yer verildi: "Araçlarda kullanılan hava yastığı fişeklerinin içindeki itici gazı oluşturan malzeme, zaman içerisinde yüksek nem, yüksek sıcaklık ve ani sıcaklık değişimlerine maruz kaldığında bozulabilmektedir. Bu durumda olan bir hava yastığı fişeği, kaza anında patlayabilmekte ve oluşan metal parçaları, yüksek bir hızda aracın içerisine saçılarak araçta bulunanların yaralanmasına neden olabilmektedir".

DEĞİŞEN HAVA YASTIKLARI BAKANLIĞA RAPORLANACAK

"Olası bir riske karşı önlem almak üzere, ilgili hava yastığı fişeğini ücretsiz değişimi için en kısa sürede yetkili servislerimize gelmeniz gerekmektedir. Güvenliğiniz ile ilgili olan bu önemli onarımın aracınız uygulanıp uygulanmadığı ilgili Bakanlıklara da ayrıca raporlanacaktır".

ARACINI GETİRMEYEN TRAFİKTEN MEN OLACAK

"Tarafımızdan Bakanlığa yapılacak raporlama sonrasında 22.02.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, "Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği'ne göre; araç sahiplerine yapılan bildirimlere rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyen müşterilerin araçları, trafikten geçici veya sürekli olarak men edileceği TÜV Türk periyodik muayenelerinden de kusurlu sayılabileceğini bilginize sunarız."

TÜM İŞLEMLER ÜCRETSİZ OLACAK

Ayrıca, Toyota Türkiye tarafından yapılan uyarıda, "Tüm işlemleri ücretsiz olarak yapmaktan memnuniyet duyacağız" denildi.

Toyota, Ekim ayında 2008-2014 model Prius ve Auris modellerinden toplamda 2,43 milyon aracı servislere çağırmıştı. Araçların kalkışta yaşanan tekleme problemi nedeniyle geri çağrıldığı belirtilmişti.