Çiğ süt fiyatı, 1 Temmuz itibariyle litre başına 3.20 TL ve 0.20 lira destekleme primi şeklinde belirlendi. Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Süt Üreticileri Birliği Başkanı Servet Başkaya, açıklanan rakamın üreticiyi şoka uğrattığını söyledi.

Başkaya, " Bugüne kadar çiğ süt fiyatı, 1 litre süt fiyatının 1 kilo yem fiyatına denk geleceği şekilde veya buna yakın açıklanıyordu. Ancak yeni açıklanan fiyatlar, süt-yem paritesini kesinlikle tutmuyor. Bugün ortalama hammadde ve yem olarak düşündüğümüz zaman yemin kilogram fiyatı 3 TL ve üzerinde. Bunu hesapladığımızda, süt fiyatı 3, 90 TL çıkar” dedi.

“SÜT FİYATI 4 LİRAYA GELMELİYDİ”

Sütün litre başına 3,90-4 lira aralığına ulaşmasıyla üreticinin memnun olacağını, marketçinin de zarar etmeden süt ürünlerini satabileceğini ifade eden Başkaya, “Avrupa ülkelerinde sütün fiyatı eurocell bazında 38 cent. Bugünkü rakamlara göre, aşağı yukarı 4 liranın üzerinde. Bizde de sanayici sütü asgari 3,5 TL- 3,6 TL arasında almalıydı ve üzerine devletimizin 30 kuruş-40 kuruş destek vermesiyle süt fiyatı 3,90-4 TL aralığına gelmeliydi. Marketteki süt 7,50-8 liranın altında değil. Tulum peyniri 60 liranın altında değil. Sanayici 4 liraya sütü alsa, market de zarar etmeden aynı fiyatlara sütü satabilir” diye konuştu.

“AĞLAYACAK DURUMA GELDİK”

Maliyetlerinde artmasıyla süt üreticisinin çok zor durumda kaldığını belirten Başkaya, “Girdi fiyatlarımız son 6 ay içinde neredeyse yüzde 40, ithal mallarda yüzde yüze yakın arttı. Şu anda piyasada saman, yonca, yemin fiyatları belli. Bunun yanında mazot, elektrik gibi diğer girdileri de hesaba katarsak sütçü, hayvancı şu anda perişan ve mağdur durumda. Biz bu fiyatları duyunca ağlayacak duruma geldik” ifadelerini kullandı.