Koronavirüs salgını sürecinden etkilenen çok sayıda sektör gibi berber ve kuaförler de zor günler geçirdiklerini söyledi. Efeler’de erkek kuaförü işleten Serhan Avşar, bu süreçte yetkililerce yalnız bırakıldıklarını belirterek durumun uzaması halinde iflas ve daha büyük sorunlarla karşılaşacaklarını belirtti.

Kuaför ve berberlerin siftah yapamadan geçirdiği günler olduğunu, kalfa ve çırakların da zor günler yaşadığını ifade eden Avşar, “Meslektaşlarım bu süreç uzarsa ekonomik ve birçok ciddi sorunlarla karşılaşacak. İflaslar, sosyal ve psikolojik sorunlar artacaktır. İşte bu sebeple berberlerin içinde bulunduğu duruma duyarlı olunmasını ve çok kötü durumlarla karşılaşılmadan tedbirler alınmasını talep ediyoruz” dedi.

“BORÇLARIN ERTELENMESİ GEREKİYOR”

Çoğu kuaförün bu süreci kendi imkanlarıyla geçirmeye çalıştığını belirten Avşar, “Kuaförlerin; kira desteği (ev ve işyeri kira olanlarımız var) maaş desteği ve özellikle elektrik, su borçlarının silinmesi ya da en azından borçların ertelenmesi gerekiyor. Normalleşme süreçlerinde ise dezenfektan malzeme, ekip ve ekipman desteği de istenilen düzeyde değildi. Çoğu kuaför kendi imkanlarıyla dükkanlarını dezenfekte edip, temizlik malzemelerini daralan ekonomik koşullara rağmen, hiç bir destek görmeden kendisi sağladı” diye konuştu.

“KUAFÖRLER ODASI BİZİ SAHİPSİZ HİSSETTİRDİ”

Oda aidatları, vergi, SGK, Bağ-Kur ödemelerinin salgın sürecinde alınmaya devam ettiğini söyleyen Avşar, “Özellikle bu süreçte daha sahipsiz hissettik. Bağlı olduğumuz Kuaförler Odası’ndan gerekli tepki ve etkili çalışmalar göremedik. Hatta telefonla bile aranıp ihtiyacımız olup olmadığı şöyle dursun; hatırımız bile sorulmadı. Neden bugüne kadar ziyarette bulunulmadığını, en azından telefon dahi edilmediğine anlam veremedik. SGK, Bağ-Kur, elektrik, su paralarına, kiralara, yardım edememeniz anlaşılabilir ama Berberler ve Kuaförler Odamız, belirli hijyen koşulları için bu güne kadar ne yaptı? Dezenfektan için dahi bir şeyler yapılamaz mıydı? Hak arama noktasında en çok mağdur olan kuaförlerin hakları biraz daha yüksek sesle aranamaz mıydı? Sorunlarla karşılaşmak normal ama sahipsiz hissetmek en üzücü olanı” ifadelerini kullandı.

“UMUDUMUZ HAKKIMIZIN SAVUNULMASI”

Birlik vurgusu yapan Avşar, “İnşallah bu süreçte sesimizi duyurabiliriz. Birlikte hareket eden topluluklar haklarını savunma konusunda daha etkilidir. Umudumuz o dur ki, berber ve kuaförlerin haklarını savunacak birileri çıkacaktır. Yoksa bireysel çabalar çok cılız kalacaktır” diyerek sözlerini noktaladı.