(Merve ERİŞ-Eren KADİFE)- Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki Rabia Özkahraman, kadınlara örnek olacak bir işe imza attı. Gençlik çağlarında evde pike, nakış gibi işlerle uğraşan kadın girişimci, evlenip çocuk sahibi olunca hobisine ara verdi. Ancak yıllar sonra kendisi gibi ev hanımı olup çalışmak isteyen çok kadın olduğunu fark etti. 55 yaşında tekrar kolları sıvayıp başka kadınlara da istihdam sağlamaya karar veren Rabia Özkahraman, KOSGEB’in sunduğu girişimcilik eğitimlerine başladı. Bu aşamadan sonra kendisine ev hanımlarından 10 kişilik bir ekip kuran girişimci, bir süre çalışmalarına evde devam etti ve ekibiyle birlikte kurslara giderek becerilerini geliştirdi.

DÜKKAN AÇTI, PANDEMİYE TAKILDI AMA PES ETMEDİ

Çalışmalarını yaptıktan sonra dükkan açan Rabia Özkahraman, bu süreçte koronavirüs salgınının baş göstermesiyle eve kapandı. Giyim, çanta, nevresim gibi çok sayıda tekstil ürünü üzerine iş yeri açan girişimci, salgın döneminde maske talebinin yoğun olduğunu fark ederek pes etmeden bu konuda çalışmaya başladı.

KOSGEB’e fikrini açarak yetkililerden bilgi alan Özkahraman, ekibiyle de düşüncesini paylaştı. Hazırlıkların ardından kızıyla birlikte proje hazırlayan girişimci kadın, çeşitli desenlerde, kaliteli maskeler üretmeye başladı.

GELİN MASKESİYLE BAŞLADI, KURUMLARA YAYILDI, ÜRETİMİNİ ARTIRDI

İlk olarak düğünü olan çiftlere özel maskeler yapmaya başlayan Özkahraman, zamanla kurumlara, çeşitli iş yerlerine baskılı, desenli maskeler üretti. Şu anda üretimini 10 kat artırdıklarını ifade eden girişimci, “Kurumlardan ilk Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne maske yaptık. Üstüne ‘şiddet öldürür’ yazan bir baskı yaptık. Kişiler tarafından talep görünmeye başlayınca hızlı bir şekilde çalışmaya geçtik. Şu anda da birçok maskeyi yapmaya çalışıyoruz. KOSGEB Müdürü’ne destekleri için çok teşekkür ederiz. Projenin çizilme aşamasında kızım vardı. Ben projeyi kendim tasarladım, çizdim. Muhasebe ve teknolojik konularda kızımdan destek aldım. Kız kardeşim de bana bu süreçte büyük destek oldu. Tabi ki ekibim de olmasaydı bu iş hiç olmazdı” dedi.

“KADINLAR OLARAK EL ELE VERDİK”

10 kişilik ekiple üretimini sürdüren Özkahraman, “Diktiğimiz maskenin altına maske kumaşı koyduk, üzerine de bir kumaş daha koyduk. Bu şekilde virüsü geçirmez oldu. Maskelerimiz çift maske, uygun olmayan tel, lastik hiçbir zaman kullanmadık. Önemli olan müşterinin memnun olması, mağdur edilmemesi. Kadınlar için özel günlerde takabilecekleri çeşitli desenlerde maskeler ürettik ve hiç birinde sağlığa uygun olmayan kumaş göremezsiniz. Biz kadınlar, el ele verip bir şeyler yapma çabasındayız. Üreten kadınlara destek olmak isteyen herkesi bekliyoruz” diye konuştu.

HEM MASKE HEM TEKSTİL

Maske üretimi için çalışırken bir yandan da tekstil üretimine devam ettiklerini belirten Özkahraman, “Sadece maske yapmıyoruz. Bunun yanında çarşaf, nevresim dikiyoruz. Nakış, örgü, tığ yani ev tekstili de çalışıyoruz. İkisini de aynı zamanda devam ettiriyoruz. Tekstil ürünlerimi yaptıktan sonra firmalara götürüyorum, sunum yapıyorum. Firma, ne kadar istediğini söylüyor ve ona göre üretimi gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

“BU SEKTÖRÜ AYDIN’DA DA GELİŞTİRMEK İSTEDİM”

İşe başlarken hedeflerinden birinin de Aydın’ı tekstil sektöründe geliştirmek olduğunu söyleyen Özkahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Söke ilçemiz bir pamuk yuvası. Denizli’de pamuk üretilmiyor. Her zaman ‘Denizli tekstilde ünlü, neden Aydın değil’ diye düşündüm. Böyle bir fırsat geçti elime. Aydın’da da üretim yapılabileceğini göstermek, tekstil sektörünü burada da geliştirmek istedim.

Makinalarımız yoktu, elimizde yapıyorduk bu işleri. KOSGEB’in sayesinde ihtiyacımız olan makineleri alınca üretimde hızlandık. Ben senenin sonunda çok daha iyi işler yapacağımızı düşünüyorum.”