Aydın’da 5 yıl önce bir grup kadının arıcılığa merak sarması üzerine başlayan ana arı üretimi Aydın’ı merkez yaptı. Üretici kadınlar, arıcılığın aslında kadın mesleği olduğunu özellikle ana arı üretiminde daha hassas olmaları nedeniyle kadınların daha başarılı olduğunu belirtti.

Her geçen gün zorlu yaşam koşullarına ayak uyduran kadınlar, Aydın’da arıcılık mesleğine de el attı. Aydın’da yaşayan ev hanımı Demet Özdemir’in arıcı olan eşi Ayhan Özdemir, Aydın Arıcılar Birliği’ne başkan seçilince yeni işi nedeniyle kendi arılığını ihmal etmeye başladı. Bunun üzerine Demet Özdemir biraz eşinden gördüğü kadar biraz da kursa gidip öğrendikleri ile eşinin ihmal ettiği arılarla ilgilenmeye başladı. Kısa bir süre sonra arıcılığı çok seven Demet Özdemir, bir yandan kendi arıları ile ilgilenip bal üretimi yaparken diğer yandan da kendi ihtiyacı olan anaarıları da üretmeye başladı.

KENDİ GELİŞTİRDİĞİ IRK ÇOK TUTULUNCA ÜRETİM MERKEZİ OLUŞTURDU

Kendi yöntemleri ile geliştirdiği yeni ana arı ırkı ile kolonilerin verimini arttıran Demet Özdemir, çevredeki diğer arıcılardan gelen ana arı taleplerine yetişemeyince çevresindeki arkadaşlarına da bu işi öğretti. Şimdi Demet Özdemir ve arkadaşları tarafından üretilen ana arılar ülkenin dört bir yanına gönderiliyor.

“KADIN İSTERSE DAHA İYİSİNİ YAPAR”

Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte kadınların yapamayacağı işin nerdeyse kalmadığını belirten Demet Özdemir, kadınlardaki özen ve hassasiyetin bazı işlerde başarıyı arttırdığını söyledi.

Özellikle ana arı üretiminde kadınların el becerileri daha gelişmiş olduğu için daha başarılı olduğunu belirten Demet Özdemir, “Eşim Arıcılar Birliği’ne başkan seçilince kovanlarla ilgilenmek bana kaldı. Eskiden ara sıra ilgilendiğimi arılarla daha yakından ilgilenmek hoşuma gitti. Kısa sürede öğrendim. Daha sonra çevremdeki arkadaşlara da öğrettim. Eskiden birlikte tüketim yaptığımız hanım arkadaşlarımızla şimdi birlikte üretim yapıyoruz” diyerek kadınların istedikten sonra her işi başarabileceğini söyledi.