(İSMAİL ÖRS) Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs esnafa kepenk kapattırdı, birçok kişinin işsiz kalmasına neden oldu. Aydın’da salgından büyük zarar gören bir sektör de emlakçılık oldu. İldeki üniversitenin yüz yüze eğitim yapamaması, özellikle öğrencilerin yoğun yaşadığı Orta Mahalle, Zafer Mahallesi ve Cuma Mahallesi bölgelerindeki emlakçılara büyük maddi zarar yarattı. 
Salgın nedeniyle önünü göremeyen vatandaş da, bu süreçte konuta yatırım yapmak istemeyince işler sarpa sardı.
 “EV SAHİPLERİ KİRAYI YARIYA DÜŞÜRDÜ”
Aydın’da genellikle öğrencilerin yaşadığı bölgelerden ev satın alan vatandaşların salgın sürecinde kiracı bulamadıklarını, bu durumun emlakçılara da ev sahiplerine de kayıp yaşattığını ifade eden Gökhan Doğan, “Zaten insanların alım gücü az, bu nedenle öncelik zaruri ihtiyaçlara veriliyor. Ev, gayrimenkul, yazlık, arsa almak istemiyor bu süreçte insanlar. Bu dönemde devlet faizleri düşürmüştü. Satışlar devam ediyordu ama faizlerde yükselince insanlar konut sektöründen uzaklaştı. Yüzde 80 civarında büyük bir azalma var. Üniversitelerin kapalı olması da bizi çok sıkıntıya soktu. Birçok ev sahibi, alıcı bulamayınca kirasını yarı yarıya düşürdü. Buraya Tıp, Veterinerlik, Diş Hekimliği öğrencileri geliyor. En az 5 yıl öğrenim görüyorlar. Bu öğrencilerimizin anne ve babaları ev almayı düşünüyorlar. Üniversitede yüz yüze öğrenim olmayınca bu da olmuyor” dedi. 
“ELİMİZE HİÇ BU KADAR ANAHTAR GELMEMİŞTİ”
Hal böyle olunca ev sahiplerinin evleri satmayı düşündüğünü, ancak alım gücünün düşmesi nedeniyle konutların da satılmadığını söyleyen Doğan, “Zafer Mahallesi, Orta Mahalle, Cuma Mahallesi çevreleri genelde stüdyo tipi evler. Bu evlerden yatırım amaçlı alan kişiler, genelde krediyle alıyor ve evlerin içine eşya satın alıyor. Buradan gelen kiranın üzerine biraz daha ekleyip krediyi ödemeyi planlıyorlar. Okullar kapanıp öğrenciler gidince, evi kiralayamayan ev sahipleri de zor durumda kaldı. Bu güne kadar elimize bu sayıda anahtar gelmemişti. Bu süreçte vatandaş, evini satılığa çıkardı.  Ancak alım gücü olmadığı için anahtarlar elimizde kaldı” diye konuştu. 
“EMLAKÇILAR DESTEK ALAMADI”
Devletin salgın sürecinde verdiği desteklerden emlakçıların faydalanamadığını belirten Doğan, “Emlak sektörüne hiçbir kira ya da ek ödeme desteği verilmedi. Buna rağmen ayakta kalmaya çalışıyoruz. Ancak nereye kadar gidecek bilemiyoruz. Umudumuz bir an önce bu durumun düzelmesi” ifadelerini kullandı.