Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 15 Mart Pazartesi günü yapılan kabine toplantısının ardından ülke genelinde kısıtlamalarla ilgili bir değişiklik olmadı. Esnafın tekrar kapanmamasını mutlulukla karşıladıklarını belirten Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan, “Esnafımız işyerlerine yeni kavuştu derken tekrar yasak gelmesinden korkuyorduk” dedi.

“MUTLUYUZ AMA DİKKATLİ OLMAMIZ DA GEREKİYOR”

Vatandaşların rehavete kapılması halinde bir dahaki sefere kısıtlamaların geri gelebileceğinin altını çizen Çetindoğan, “Kademeli normalleşmenin başlamasıyla birlikte esnaf ve sanatkarımız kısıtlı da olsa tekrar işlerinin başına dönebildi. Ancak hepimiz biliyoruz ki vaka sayılarında artış görülür ve Aydın risk grubuna girerse tekrar yasaklar gelecek. Geçirdiğimiz 15 günlük sürede Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi yeni normalleşmenin ilk heyecanıyla kurallara riayet konusunda yeterli dikkat gösterilemedi. Vaka sayılarımızda az da olsa artışlar yaşandı fakat hükümetimizin aldığı kararla illerimizde herhangi bir değişiklik yaşanmadı. Hepimiz uzun zamandır evlerdeyiz sıkıldık, bunaldık. Şimdi az da olsa rahatlama şansımız var ama lütfen normalleşmenin şartlarını unutmayalım. Kalabalık ve kapalı ortamlarda fazla kalmayalım ve kendimizi bir süre daha korumaya özen gösterelim” diye konuştu.

VERGİ POLİTİKALARININ SADELEŞTİRİLMESİ KÜÇÜK ESNAF VE SANATKAR İÇİN GÜZEL BİR ADIM

Çetindoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Salgın döneminde esnafın yaşadığı sorunların üstesinden gelmek için hükümetimiz bir çok adım attı. Reform paketinde yer alan dar gelirli küçük esnafa yönelik bir vergi muafiyeti de yer alıyor. Basit usulde vergilendirilen kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, tornacı gibi yaklaşık 850 esnafımız gelir vergisinde muaf tutulacak ve beyan yükümlülükleri kaldırılacak. Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra bu kapsama giren esnafımız rahat bir nefes aldı. Bunun yanında vergi cezalarında uzlaşma kapsamının genişletilmesi, elektronik defter ve elektronik belge kullanımının yaygınlaştırılması ve 7 gün 24 saat hizmet verecek olan Dijital Vergi Dairesi uygulamasının müjdeleri verildi. Şimdiden tüm esnaf ve sanatkarımıza hayırlı olmasını dilerim.”