(MERVE ERİŞ)- Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı yasa teklifine göre, 1500 metrekareden küçük zincir marketlerde sigara ve cep telefonu, elektronik ve beyaz eşya satışı yasaklanacak. Zincir marketler pazar günleri saat 11:00’dan önce açılamayacak. Bakkallar ve zincir marketler arasına 200 metre mesafe kuralı getirilecek.

Teklifin küçük esnaf açısından güzel bir gelişme olduğunu söyleyen AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, marketlerde kırtasiye, ayakkabı, züccaciye ürünleri gibi pek çok şeyin satıldığını ve çalışmanın bu kapsamda da genişletilmesi gerektiğini ifade etti.

“ATILAN ADIM SEVİNDİRİCİ BİR GELİŞME”

Çetindoğan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bin 500 metrekarenin altında olan veya açılacak olan marketler için alınan karar çok güzel. Ancak bunun yanına eklenmesi gereken bazı şeyler de var. Örneğin, kırtasiyeciler. Bunların satışına da izin verilmemesi gerekir. Bana göre, marketler marketliğini yapacak. Marketin içinde yüzlerce çeşit mal satmaya kalkarsan küçük esnaf ve sanatkarı öldürmüş sayılıyorsun. Koronavirüsten dolayı 9-10 aydır şu anda zaten hepsi ölmüş, bitmiş durumda.

Giriyorsunuz bir zincir markete, ayakkabı var, kırtasiye var, züccaciye ve daha birçok şey var. Ancak bu da bir adımdır. Şu atılan adım da sevindirici bir gelişme. Her zaman ‘Küçük esnaf ve sanatkarınıza sahip çıkın. Bu insanlar mahallenin bekçisi, abisi, babası’ diyorum. İnşallah bu adımın devamının gelmesini diliyorum. Bakanlığı ve bu konuda çok emeği olan Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu’nu tebrik ediyorum.”

‘HAFTA SONU BAKKALLARI AÇIN’ ÖNERİSİ

Küçük esnafın desteğe ihtiyacı olduğunu hatırlatan Çetindoğan, bunun için bir öneride bulundu. Bakkallar için konuşan Çetindoğan, “Örneğin, küçük esnafa destek için Pazar günleri zincir marketleri kapatın. Onun yerine bakkallar çalışsın, onlar kazansın. Zaten bakkallık diye bir şey kalmadı. Güzel bir destek olur” dedi.