GEKA 139. Yönetim Kurulu Toplantısı, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, Aydın’ın tarım ürünleri için Lisanslı Depo projelerine büyük destek kararları alındığı belirtildi.

SÖKE’YE PAMUK, ÇİNE’YE ZEYTİNYAĞI İÇİN YAPILACAK

GEKA güdümlü proje desteği kapsamında Aydın’da pamuk ve zeytinyağına yönelik iki ayrı Lisanslı Depo Projesi hayata geçirileceğini belirten Vali Aksoy, “Söke ilçesinde Pamuk Lisanslı Depo, Çine ilçesinde ise Zeytinyağı Lisanslı Depo Tesisi yapılacak. Bu iki onaylanan projeler Ajans çalışma programına eklenmek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına gönderilmiş, Bakanlık tarafından projelere ait bilgi formlarının 2021 Çalışma Programına eklenmesi uygun görülmüştür. Bakanlığın ön onayını alan projelerin ayrıntılı fizibilite ve diğer hazırlıkları hızlandırılarak, 2021 yılı sonunda her iki projenin de uygulama aşamasına geçmesi planlanmaktadır” diye konuştu.

“PAMUK ÜRETİCİSİNİN SAKLAMA VE DEPOLAMA SORUNU ÇÖZÜLECEK”

Söke’de yapılacak depo ile ilçedeki pamuk üreticilerinin depolama ve saklama problemi çözülmüş olacağını belirten Aksoy, “Söke İlçesi, Argavlı Mahallesi’nde yapılacak olan Söke Pamuk Lisanslı Depo Güdümlü Projesi hayata geçirildiğinde Türkiye için önemli bir stratejik tarım ürünü olan pamuğun, doğal etkenlerden zarar görmeden, sağlıklı ve kaliteli tasnif imkânı ile istenen standartlarda korunması ve pazara arz edilmesi olanaklı hale gelecek. Argavlı Mahallesi’nde 73 bin 858 metrekarelik arazide; TR32 ve TR31 Bölgelerinde tarım sektöründe faaliyet gösteren pamuk üreticilerinin ve işletmelerinin ürünlerini muhafaza edebilecekleri modern altyapıya sahip işlevsel bir lisanslı depo kurulumu ile Söke ve çevresinin ekonomik gelişimine katkı sağlanmasıdır. Bölgenin ve özelde de Söke çevresinin en önemli geçim kaynaklarından biri olan Pamuk ürününün depolanma ve pazarlama koşulları nedeniyle bölge halkı ürünlerini katma değerli hale dönüştürememektedir. Bu deponun kurulumu ile bölge halkı en önemli sorunu olan depolama ve saklama problemlerini çözmüş olacaktır” açıklamasında bulundu.

ZEYTİNYAĞINDA KALİTE ARTACAK

Çine’de hayata geçecek olan depo sistemi ile ilçedeki ve çevre ilçelerdeki zeytinyağı üreticilerinin depolama sorununa büyük çözüm olacağını kaydeden Vali Aksoy, “Çine OSB’de yer alan 17 dönümlük arazide yapılacak olan Çine Zeytinyağı Lisanslı Depo Güdümlü Projesi hayata geçirildiğinde sektörün değer zincirinde bulunan tüm aktörlere daha kaliteli ve hijyenik hammadde ve ara mal temini sağlanacak. Tek başına Türkiye zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan Aydın ilinde Dünya çapında ödüllü butik işletmeler bulunmasına rağmen zeytinyağı halen eski usul metotlarla depolanmaktadır. Zeytinyağı içerisinde bulunan bileşiklerin insan sağlığına yararlı kalabilmesi için özel koşullarda depolanması gerekmektedir. Bu proje ile zeytinyağında kalite ve katma değerin artırılmasına katkı sağlamak ve Çine ilçesinde lisanslı depoculuk modelinin uygulanması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.