Yavuzlar İnşaat Yönetim Kurulu İcra Ve Uygulama Üyesi Tevfik Yavuz, Ege’nin en büyük projesinde 2 yılda gelinen aşamayı ve bundan sonraki süreci Aydın Kulis’e anlattı.

1997 yılında dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak amacıyla Aydın Konut Yapı Kooperatifi'nin (AY-KONUT) kurulmasıyla başlayan süreç, geride kalan 22 yılda yılan hikayesine döndü.

Efeler’in en merkezi alanlarından biri olan, Güzelhisar Mahallesi’nde yer alan arazi, yıllar sonra Yavuzlar İnşaat’ın devreye girmesiyle yeniden gündeme geldi. 2016 yılının Aralık ayında Yavuzlar ile Ay-Konut Koperatifi yönetimi arasında başlayan görüşmeler sonucu projeye başlandı.

2017 yılı Ağustos ayından bu yana devam eden çalışmalar sonucunda, Yavuzlar İnşaat yetkilileri, yaklaşık 50 dönümlük arsada payı bulunan hissedarlarla tek tek anlaştı.

Yıkım sürecinin hızla devam ettiği proje alanında son 14 bina kalırken, Yavuzlar İnşaat Yönetim Kurulu İcra ve Uygulama Üyesi Tevfik Yavuz, bu binaların da Ekim ayı sonuna kadar yıkılıp, 2020 yılının Ocak ayında hafriyat çalışmalarının başlayacağını açıkladı.

EGE BÖLGESİ’NİN EN BÜYÜK PROJESİ

Bin 538 daire, 200 dükkan, bir kapalı AVM, 2 katlı otopark, kapalı ve açık yüzme havuzları ile Ege Bölgesi’nin en büyük projelerinden biri olan Yavuzlar My Life projesine ilişki Aydın Kulis’e ayrıntılı bilgiler veren Tevfik Yavuz, “Kapalı AVM içerisinde sinemadan konfeksiyona ve parfümeriye kadar birçok iş yeri olacak. Gurme dükkanları dediğimiz cadde dükkanları olacak. Cadde dükkanlarında her türlü marka ve sektörün temsilcileri olacak. Ayrıca proje içerisinde kapalı ve açık otopark, kapalı ve açık yüzme havuzları bulunuyor” dedi.

“ÖNÜNDE ENGEL OLACAK BİR ŞEY YOK”

Bugüne kadar 88 milyon lira yatırım yaptıklarını, çalışmaların hızla devam  ettiğini vurgulayan Tevfik Yavuz, şu ifadeleri kullandı:

“İlk görüşmelerimiz 2016 Aralık ayında başladı. 2017 yılının Ağustos ayına kadar sözleşme aşamasına ancak getirebildik. Avukatımız, mali müşavirimiz ve yönetim kurulunu temsilen ben 8 ay gece gündüz bazen gece 02.00’ye kadar çalıştık. Büyükşehir ve Efeler Belediyesi’ndeki bürokratik süreçleri tamamladık. Geçtiğimiz 2 yılda fevkalade yol aldık. Süreç hızlı bir şekilde ilerliyor. Önünde engel olacak bir şey yok. 14 tane bina kaldı arsada. Onları da yıkacağız. Yılbaşına kadar bütün bu işlemleri bitireceğiz. Bir yere kadar kendi öz sermayemizle gideceğiz. Bugüne kadar Aydın standartlarının çok üstünde, yaklaşık 88 milyon para harcadık.

“PROJENİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ ANLATAMADIK”

Ege Bölgesi’nin en büyük projesini Aydın’ın en kilit noktalarından birinde gerçekleştirdiklerini ve 22 yıldır kanayan yarayı çözüme kavuşturmak istediklerini vurgulayan Yavuz, “Biz burada yapılanları, projenin büyüklüğünü tam anlamıyla anlatamadık. Neden? ‘Biz işimizi yapalım, insanlar nasıl olsa görüyor kendimizi çok övmeyelim’ dedik. Ancak biz bunu yaparken düşmanlar da edindik. İnsan psikolojisi böyle. Başarılı olanı kıskanıyorsun. Maalesef bunu Aydın’da daha çok gördüm. Hiç bizi tanımayan insanlardan o kadar çok farklı sözler duyduk ki… Ben biraz daha Aydın’ın bizi kucaklamasını isterdim. Burası Aydın’ın gözbebeği” dedi.

“ASLAN YATTIĞI YERDEN BELLİ OLUR”

Örnek daireler ve satış ofisi ile ilgili yıkım kararı üzerinde gereğinden fazla spekülasyon üretildiğini söyleyen Yavuzlar İnşaat Yönetim Kurulu İcra Ve Uygulama Üyesi Tevfik Yavuz, şu ifadeleri kullandı:

“Yaptığımız bu binada gereksiz yere fırtına koparıldı ve koparılıyor da. Sanki bütün proje yıkılacakmış gibi. Daha projenin ruhsatı yok ki nasıl yıkılsın? Türkiye’nin neresine gidersen gidin, bu büyüklükte inşaat yapıyorsan inşaat süresince bazı alanları kullanmak zorundasın. Eğer senin kullanımın dışındaysa, ruhsatın dışındaysa, işin tamamlandıktan sonra yıkarsın, temizlersin. Ege Bölgesi’nin en büyük projesini konuşuyoruz şu an. Ben burada kuracağım iki konteynerle misafirlerimi ağırlayamam.  Aslan yattığı yerden belli olur. Sen 600 milyonluk bir proje yapacaksın. İki tane konteynerde üç kişiyle çalışarak bu işi zaten yapamazsın. Bu bir ekip işi. Burada 500 tane işçi çalışacak. Biz bunları ilk kez yapmıyoruz. Söke’de de yaptık, yurt dışında da yaptık. Bu yapıyı inşaat bittikten sonra yıkacağımıza dair 2017 yılı Aralık ayında noterden taahhütname verdik. Zaten oturma ruhsatı almaya gittiğimizde bu binaları yık, öyle gel denilecek. Biz de temizleyip vereceğiz.”

“36 AYDA 600 MİLYON TL HARCAYACAĞIZ”

Son haftalarda kamuoyunda Aydın’a yapılacak yatırımların tartışıldığını hatırlatan Yavuz, inşaatın devam edeceği 36 aylık süreçte 600 milyon lira civarında harcama yapacaklarını vurguladı. Yavuz, “Aydın’a yatırımcı gelsin diye o kadar uğraşılıyor. Biz yatırımcı değil miyiz? Biz işçi çalıştırmıyor muyuz? Bin, belki iki bin kişinin çalışacağı alanlar yapacağız. 36 ayda 600 milyon lira para harcayacağız. Projede en az 500 işçi çalışacak. Neden bizi kucaklamıyorlar? Ben onu anlamıyorum” dedi.

EKİM SONUNDA YIKIM İŞİ BİTECEK

Ay-Konut alanında dairesi ya da arazide hakkı bulunan muhataplarıyla tek tek anlaştıklarını ve sulh içerisinde çözüm ürettiklerini ifade eden Tevfik Yavuz, son 14 binanın da Ekim ayı sonuna kadar yıkılacağını açıkladı.

Yavuz, “Ekim sonuna kadar kalan 14 binanın da yıkım işlemi tamamlanacak. Bürokratik işlemleri de yılbaşına kadar tamamlayıp 2020 yılının Ocak ayında hafriyat çalışmalarına başlayacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Projenin büyüklüğünün ve arazideki hukuki kargaşanın tam olarak anlaşılamadığının altını çizen Yavuz, kanuni nedenlerden yaşanan gecikmelerin yanlış anlaşılmalara yol açtığını vurguladı. Yavuz, şu ifadeleri kullandı:

“Son 6 aydır her şeyi duyuyoruz. Örneğin, kepçeyi getiriyoruz. Bir süre çalışıyor, iş bittiğinde gidiyor. Hemen bir telefon geliyor: ‘Bırakıp kaçtınız mı?’ (Gülüyor)

Her binayı aynı günde yıkamayız. Her binanın kendine has özellikleri, içinde yaşayan insanlar var. Kiminin düğünü oluyor, kimi ‘bayram geçsin sonra çıkayım’ deyip müsaade istiyor. İnsanız tabi bunları bekliyoruz. İster istemez yıkımlarda gecikmeler oluyor. Herkesin itiraz süresi var, kanun ‘60 gün bekleyeceksin’ diyor. 25 gün de ek süre veriyor. Tebligat süresiyle birlikte 100 günü geçiyor. Bugün yıkım kararı aldığın binayı 100 günden önce yıkamıyorsun. 100 gün dolduğunda da kapıya polisle dayanıp yıkım yapamıyorsun.”

4 SİTE AYNI ANDA YÜKSELECEK

2020 yılının Ocak ayında başlayacak olan inşaat aşamasının da 36 ayda tamamlanacağını söyleyen Yavuzlar İnşaat Yönetim Kurulu İcra ve Uygulama Üyesi Tevfik Yavuz, böylesine dev bir projenin bu kadar kısa sürede nasıl bitirileceğini de anlattı. Yavuz, “Aydınlılar bazen soruyor: Bin 538 daireyi 36 ayda nasıl yapacaksınız? Burada aynı anda 4 ayrı site yapılacak. Biri 440 dairelik, biri 480 dairelik ve içinde AVM var, diğeri 416 dairelik ve sonuncusu da 202 dairelik bir site olacak. 4 ayrı ekip çalışacak. 4 ayrı sitede ekipler de dörde bölüneceği için, bir anda 4 site tamamlanacak. Bu organizasyonu yapacak kafa yapımız da, teknik yapımız da, tecrübemiz de var” dedi.