Kuşadası Soğucak Ortaokulu’nda görev yapan 28 yaşındaki matematik öğretmeni Bendegül Uyaroğlu, okulda öğrencileri için düşündüğü çalışmayı Müdür Yardımcısı Erol Çankırlı ile paylaştı. Birlikte öğrenciler için bir matematik sokağı kurmak amacıyla kolları sıvayan eğitimciler, taslak bir proje hazırladı.

Daha sonra hemen çalışmalara başlayan Uyaroğlu ve Çankırlı, iki ay sonunda öğrenciler için hem eğlenceli hem de gözlerine hitap edecek ‘Matematik Sokağı’nı kurmayı başardı.

Okulun ikinci katında kurulan sokak sayesinde, öğrenciler matematikle ilgili en zor konuları bile sıkılmadan anlayıp, inceleyebiliyor. Ayrıca soruları çözerken bu sokaktan faydalanabiliyor.

İki eğitimcinin hazırladığı proje sayesinde öğrenciler, severek öğrenme ve kendilerini geliştirme imkanı buluyor.

“ÖĞRENCİLERİN MERAK ETMESİNİ SAĞLAMAYA ÇALIŞTIK”

Şırnak’ta görev yaptıktan sonra Kuşadası’na tayini çıktığını ve geçen Ocak ayında göreve başladığını söyleyen Bendegül Uyaroğlu, “Aslen Aydınlıyım. Buraya geldiğimde okulumuzun biraz eski olduğunu gördüm. Ben de buradaki öğrencilere matematiği sevdirmek ve okula faydalı olabilmek için bir şeyler yapmak istedim. Matematik çocukların genelde zorlandığı bir ders. Bu nedenle konuları görsele dayandırarak öğrencilere sevdirmek istedim. Bir matematik sokağı kurmayı düşündüm. Müdür Yardımcımız Erol Çankırlı ile birlikte çalışmalara başladık. Okulun ikinci katında bir matematik sokağı oluşturmak için fikir ürettik. Tamamen sokak konseptli bir alan oluşturduk. Duvarlarında matematikle ilgili ortaokul düzeyinde tüm bilgiler var. Bunları eğlenceli, öğrencilerimizin gözlerine hitap edecek şekilde sunmaya çalıştık” dedi.

“ÖĞRENCİLERİN AKTİF ZAMAN GEÇİRDİĞİ BİR ALAN”

Sokaktaki duvarlarda çok sayıda konunun eğlenceli bir şekilde sunulduğunu ve durağa da ‘pi’ siminin verildiğini söyleyen Uyaroğlu, “Çalışma kapsamında sokağın sonuna bir ‘pi’ durağı yaptık. İsmini de ‘Pi Durağı’ koyduk. Bu durak sayesinde öğrencinin bu konuda fikir sahibi olmasını, merak etmesini sağlamaya çalıştık. Burada satranç, mangala gibi bir takım zeka oyunları da yer alacak. Öğrencilerin matematik sokağında aktif zaman geçirebileceği bir alan oluşturulmuş olacağız” diye konuştu.

“KORONAVİRÜS SÜRECİNİ FIRSATA ÇEVİRDİK”

Koronavirüs sürecini fırsata çevirdiklerini ifade eden Uyaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“20 Nisan’da ilk fırça darbemizi attık. İki ay boyunca sürdü. Ufak tefek çalışmalarımız devam ediyor şu anda. Koronavirüs salgınında da okulumuz kapalıyken bunu fırsata çevirmek istedik. Öğrenciler yeni döneme başladıklarında böyle bir ortamla karşılaşsın istedik. Öğrencilerimiz velilerine, ‘Okulumuz çok güzel, bu sokakta gidip gezmek istiyorum’ diyor. Biz de bundan çok mutluyuz. Ders işlerken de ‘Gidip şu soruya sokaktan bakın, çözmeye çalışın’ dediğimizde konuyu daha iyi anlamalarını kavramış oluyoruz. 250 öğrencimiz şu anda bu sokaktan faydalanıyor.”

“HAYIRSEVERLERİ ATÖLYE KURMAK İÇİN DESTEĞE BEKLİYORUZ”

Bundan sonraki hayalinin, okulda bir ‘matematik atölyesi’ oluşturmak olduğunu söyleyen Uyaroğlu, “Atölye tamamen Finlandiya modeli olacak. Finlandiya Eğitim Sistemi çok ileri bir sistem. Bir sıra, masa ortamı değil, çocukların daha rahat edebileceği bir alan olmasını istiyoruz. Spor aletlerinin, minderlerin bulunduğu bir atölye hayal ediyorum. Atölyede, bir soru alanı yapmak istiyorum. Soruyu çözerken duvarlardaki görsellerden konuyu bulup inceleyerek, araştırarak öğrenmelerini sağlamak amaçlı.

Matematik sokağının oluşturulmasında, hayırsever işletmeci Erhan Özlüer bize çok destek oldu. Atölyeyi yapabilmek için de sponsora ihtiyacımız var. Hayırseverler bu konuda bize destek olmak isterlerse çok memnun oluruz” ifadelerini kullandı.

“HEDEFİM HER ÇOCUĞA HİTAP EDEBİLMEK”

Uyaroğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

“Bu tür eğitim yöntemlerinin her okulda olması, her öğrencilerin faydalanabilmesini isterim. Bizim okulumuz taşımalı eğitim ve öğrencilerimizin maddi durumları çok yüksek değil. Hedefim her çocuğa hitap etmek, her çocuğun günlük hayatta matematik kullanmasını sağlamak ve fırsat eşitliği sağlamak. Matematiğe günlük hayatta ne kadar ihtiyaçları olduğunu çocuklara sevdirerek öğretmek.”