Aydın’ın Söke ilçesi sınırlarında bulunan ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği çerçevesinde; Tarım ve Orman Bakanlığı’nca tespit edilen Azap Gölü Sulak Alanı, 2018 yılında Ulusal Sulak Alan Komisyonu toplantısında, Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak kabul edilmişti.
Azap Gölü’nün koruma-kullanma dengesi ve çevresinde yaşayan yöre insanlarının da menfaatleri gözetilerek, gelecek nesillere ulaştırılması için tüm katılımcıların ortak katkılarıyla Yönetim Planı hazırlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge, Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürü Egemen İşcan ve uzmanlar, Avşar Muhtarı Erdoğan Bakan, Yeşilköy Muhtarı Ahdettin Topan ve Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü’yle birlikte, Azap Gölü ve çevresinde ekoturizm planlamalarıyla ilgili bir inceleme gezisi yapıldı.
NADİR KUŞ TÜRLERİ BULUNUYOR   
Gölde yapılan incelemeyle ilgili bilgi veren EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Avşar ve Yeşilköy arasında kalan Azap Gölü; başta nesli küresel ölçekte tehlike altında bulunan Tepeli Pelikanlar ve su kuşları olmak üzere, yaz göçmeni leylekler, yırtıcı kuşlar, Saz Kedisi gibi nadir canlı türlerini bünyesinde barındıran, doğal peyzajı, çevresinde Myus antik kenti, nekropol alanları, şapeller ve antik yollarıyla ekoturizm faaliyetleri için bölgenin en güzel alanlarından biridir. 
Azap Gölü; DKMP Aydın Şube Müdürlüğü Mahalli Sulak Alan Komisyonu Kararı ve Tepeli Pelikan Tür Eylem Planı gereği Azap Gölü ava yasaklanması gereken sahalar içine alınmıştır. Av yasağı nedeniyle, göldeki kuş türlerinin çoğalması beklenmektedir. Her noktasından kuşları görebilme avantajıyla kuş gözlemcileri için ideal bir kuş gözlem alanıdır” diye konuştu.
YENİ İŞ İMKANLARI YARATACAK 
Sürücü, sözlerini şöyle sürdürdü:
“DKMP Aydın Şube Müdürlüğü tarafından, yöre halkının ekonomisine katkı yapacak ekoturizm faaliyetleri için, manzara seyir terasları, kuş gözlem kulesi, bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları, Avşar, Yeşilköy ve Myus’u doğadan birbirine bağlayan işaretli yürüyüş rotaları, yöre halkının ürettiği ürünleri satabilmesi için ahşap stantların yapılması düşünülmektedir.
Azap Gölü ve çevresinde yapılacak ekoturizm faaliyetlerinin her iki köydeki yöre insanlarının sosyal ve ekonomik olarak gelişmesini sağlayacağını söyleyen Avşar ve Yeşilköy Muhtarları da bu projeden çok mutlu olduklarını ve desteklediklerini belirtti.
Sürekli kentlere olan göç nedeniyle özellikle genç kesimin köylerde azalması, tarım ve hayvancılığın da geleceğini olumsuz etkileyecektir.
Ekoturizm faaliyetlerinin, bölgedeki yöre insanlarına yeni iş imkanları ve alternatif istihdam olanaklarının doğmasına yol açması ve aynı zamanda turizmde yeni deneyimler ve destinasyonların oluşmasını sağlaması beklenmektedir.
Her mevsim farklı güzelliklerin olduğu Azap Gölü, Avşar ve Yeşilköy’e gelecek misafirler, doğa ve tarihin yanı sıra, yazın tarım yapılan tarlalarda, kışın tekneyle balık tutulduğunu, suyun coğrafyayı binlerce yıldır nasıl değiştirdiğini, 2500 yıl önce bir liman kenti olan Myus’un günümüzde denizden 20 km. geride kaldığını büyük bir heyecan içinde izleyebilirler.”