Aydın’daki hava kirliliği, sunulan araştırma önergesiyle TBMM gündemine geldi. MHP Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu, JES’lerin tarım arazilerini tehdit ettiğini belirterek, “Jeotermal atıkların en fazla toprak kirliliği yaptığı ilk üç il arasında Aydın da yer almaktadır” dedi.

Aydın’daki jeotermal santraller ve santrallerin yarattığı iddia edilen kirlilik, sunulan araştırma önergesiyle meclis gündemine getirildi. Araştırma önergesi üzerine konuşan MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, Aydın’da 6 adet hava kalitesi izleme istasyonu bulunmasına rağmen, 2017 Çevre Durum Raporu'nda Aydın’daki jeotermal etkilerin tam olarak irdelenmediğini söyledi.

“Aydın'da sülfür dioksit ortalama değerlerinin Türkiye ortalama değerlerinin çok üstünde olmasının sebeplerinden biri de jeotermal santrallerdir” diyen Kalyoncu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda Türkiye'de üretimde olan tüm jeotermal santrallerin yüzde 85'i Aydın'da yer almaktadır. Gelecek planlaması içerisinde de yüzde 70 civarının Aydın ilinde olması öngörülmektedir. Bu uygulamalarda gerekli önlemler alınmazsa tarım kenti olan Aydın çok olumsuz yönde etkilenecektir. Bu tespit Çevre Bakanlığı verilerine göre de doğrulanmakta, jeotermal atıkların en fazla toprak kirliliği yaptığı ilk üç il arasında Aydın'da yer almaktadır.
Ülkemiz için enerji gereksinimi göz ardı edilemez fakat enerji temini diğer alanları asgari düzeyde etkilemeli ve sürdürülebilir şekilde devam etmelidir. Çevre ve doğaya zararı engellenmeli ve en düşük seviyeye indirilmelidir. Tarım alanlarına ve yakın bölgelerde faaliyet gösteren tesislerin tarım üzerindeki etkileri ve gelecekte oluşturabileceği etkiler tam olarak belirlenerek önlenmelidir.
Milliyetçi Hareket Partisi olarak çevre kirliliği konularına bakış açımız oldukça net olup Türk milletine ve vatanına zararlı olan her şeye karşı bir tavır içerisindeyiz.”