Özellikle sağladığı naylon geri dönüşümü ile milli sermayeye katkı sunan Aydın Ufuk Plastik, günde 100 bin metre boru üretim hacmine sahip.

Ufuk Plastik markasını yoktan var eden işletme sahibi Ufuk Dursun’un en ilginç özelliği ise üretimde kullandığı makinaların büyük kısmını, teknolojiyi takip ederek ve internetten izlediği videolarla kendisinin imal etmesi.

Aynı zamanda Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi olan Ufuk Dursun, Aydın Kulis’in sorularını yanıtladı.

Aydın Kulis: Biraz firmanızı tanıtır mısınız?

Ufuk Dursun: Şirketi 1994 yılında, rahmetli babam Kenan Dursun ile birlikte kurduk. 15 yıl şahıs firması olarak çalıştık. Daha sonra 2013 yılında limited şirketine dönüştük. O günden bu yana Aydın Ufuk Plastik Limited Şirketi olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Elektrik tesisat boruları, sulama kangal boruları üretiyoruz. Plastik geri dönüşüm tesisimiz var. Ege Bölgesi’ne malzeme pazarlaması yapıyoruz.

Aydın Kulis: Sektöre nasıl girdiniz? Kendi makinelerinizi üretme süreciniz nasıl oldu?

Ufuk Dursun: 1994 yılında bu işe girdiğimizde hiçbir bilgimiz yoktu. Sektörle hiçbir bağlantımız, ilişkimiz yoktu. O zaman sanayide çalışıyordum. Babam bu işi kurmayı istedi. Sektöre bu şekilde giriş yaptık. Geri dönüşümle başladık. O zamanlar 300 metrekarelik bir yerde imalat yapıyorduk. İki tane boru makinemiz, geri dönüşüm makinelerimiz vardı. Onlar da o zamanki teknolojiye göre çok geriydi. Makinelerin yenileri çıktıkça, onları internetten, başka yerlerden görüp kendimiz yaparak iş yerimizi belli bir seviyeye getirdik. Türkiye plastik geri dönüşüm sektöründe, ülke olarak lider konumda. Çok iyi makinelerimiz yurtdışına pazarlanıyor. Biz de bu makineleri imal eden firmaların internette dolaşan ürünlerini görüp çalışma işlevlerini göz önünde bulundurarak kendimiz yaptık. İki tane boru makinemiz vardı. Çoğu makineci zaten parçaları toplar, birleştirir ve bundan yeni bir makine üretir. Ben de buradan yola çıktım. Parçaları alıp, dizayn yaptım. Son sistem görünümü kazandırıp o şekilde imal ettim.

Aydın Kulis: Günlük üretim hacminiz ne kadar?

Ufuk Dursun: Günlük 100 bin metre boru üretiyoruz. Tabi bu rakam, boruların çapına göre değişiyor. Bütün makinelerim 14’lük ince boru çektiğinde 100 bin metre. Borular kalın kesime geçtikçe, metrajlarımız aşağı iniyor. Kilo bazında ise, günlük 5 buçuk ton hammadde plastik işliyoruz. Ayda ortalama 150 ton atık malzemeyi hammadde yapıyoruz. Seracıların kullandığı örtülük naylonlarını alıyoruz. Onları tekrar işleyip, hammadde yapıp daha sonra mamule döndürüyoruz. Milli ekonomiye bu şekilde katkı sunuyoruz.

Aydın Kulis: Bu işe kaç personelle başladınız, şu an istihdam durumu nedir?

Ufuk Dursun: Bu işe babamla ilk başladığımızda iki personelimiz vardı. Şu anda 22 çalışanımız var. Daimi çalışan sayısı bu. Tabi dışarıdan mal aldığımız, malzeme getiren kişiler hariç.

Aydın Kulis: Geri dönüşüm bir yandan milli ekonomiye katkı sağlıyor. Ancak geri dönüşümle ilgili ‘Avrupa’nın çöpünü getiriyorlar’ şeklinde eleştiriler var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ufuk Dursun: Bu işin bilinçli yapılması çok önemli. Çünkü yurtdışından Türkiye’ye sadece plastik getirmediler. Daha kötü malzemeler geldi. Yurtdışında çeşitli ülkeler, Türkiye’ye para verdi ‘çöpümü sen al’ diye. Bu sefer de yurt dışından ülkemize gelen çöpleri atacak yer bulamadılar. Kıyı köşelere atmaya başladılar. Doğaya zarar vermeye başladılar. Çöpleri yaktılar. Bu nedenle devlet bu işi yasakladı. Bu işi yapan kişi, düzgün yapsın istiyor. O konuda ben de hak veriyorum.

Yurt dışından gelecek olan plastiklerin sınıflandırılması lazım. Bu sınıflandırmaya göre Türkiye’ye girmesi lazım. Biz, Avrupa’nın çöpünü Türkiye’ye getirdik. Hiç işe yaramayacak, geri dönüşümde kullanılamayacak pislikleri geldi. Avrupa çöpü ayıklıyor. Ton başına pazarlık yapıp ücret karşılığında en son altta kalan kısmı Türkiye’ye veriyordu. İçinden yüzde 10’luk bir plastik çıkarsa onu ayıklıyorlardı, kalanını doğaya salıyorlardı. Devlet artık, plastik ise içinde başka malzeme olmayacak, cam ise sadece cam olacak dedi. Bu işi engelledi. Ben de bunu takdir ediyorum.

Aydın Kulis: Türkiye’deki çöplerden geri dönüşüm malzemeleri düzgün ayıklanıyor mu?

Ufuk Dursun: Çöplerin hepsi ayıklanıyor. Cam, metal, plastik aşırı derecede değerlendi geri dönüşümde. O nedenle dışarıda bıraktığın herhangi bir çöp emin ol ki sabahına ayıklanmış oluyor. Geri dönüşüm için kullanılanlar ayıklandıktan sonra, kalan evsel atıklardan da enerji elde ediyorlar şu anda. Geri dönüşüm işinde ülkemize fayda sağlayan çok büyük para var.

Avrupa’da bizden daha farklı bir sistem var. Bir haftanın 5 günü için toplanacak malzemeleri sınıflandırmışlar. Örneğin, ‘Pazartesi sadece plastik atığı toplanacak’ diye söylüyorlar. Herkes evindeki plastiği toplayıp kapının önüne koyuyor. Evsel atığı, camlı ürünleri gün gün ayırıyor. Türkiye’de ise evsele atık ile geri dönüşüm için olan atıklar birbirine karışmış durumda. Ondan dolayı bizim ayrıştırmamız biraz daha zor oluyor.

Aydın Kulis: Türkiye’deki çöpler geri dönüşüm için yeterli değil mi, temiz bir ayrıştırma için neler yapılmalı?

Ufuk Dursun: Belediyelerin geri dönüşüm tesisleriyle ihaleler yapması lazım. Cam, plastik ve metal ürünleri firmalarla anlaşıp onlara vermesi lazım. Avrupa’da bu şekilde yapılıyor. Firmalar, her bölgeye atıklar için sınıflandırılmış konteynerler koyuyor. Herkes ayırdığı çöpünü oralara atıyor. Atıklar, sonra oradan alınıyor. Avrupa’daki sistemle ülkemizde güzel bir ayrıştırma olursa, geri dönüşüm için malzemelerin yüzde 50-60’ını kendimiz karşılayabiliriz. Bu da dışa bağımlılığı azaltır.