Aydın 1926 Restaurant’ ta gerçekleşen açılış faaliyetine Aydın Valiliğinden, İl AB Daimi Temas Noktası Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi ARAT, AYGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Utku Uyanık, proje ortakları (AGİKAD) Aydın Girişimci Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Senem BİRCAN, Sosyal Etki ve Yenilikçi Eğitim Derneğinden (SOYED) Emre ÖZCEYLAN, KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger, TABIT Ar-Ge Müdürü Orhan Kurt ve çeşitli kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.Proje ortaklarından Hollanda’dan International Labour Association (ILA) ve Isveç’den Integration for All ( IFALL) katılamayarak tebriklerini ifade ettiler.

Programda, 1 Nisan 2021-1 Haziran 2022 tarihleri arasında 15 ay süre ile Aydın, Hollanda ve İsveç’te uygulanacak projenin tanıtımı sunusu gerçekleştirildi. Yerel ve ulusal düzeyde sürdürülebilir bir sosyal girişimcilik ekosistemi oluşturmak üzere, gençler arasında sosyal girişimcilik konusundaki bilgi, beceri ve farkındalık düzeyini artırmaya odaklanan bir sivil toplum diyaloğu gerçekleştirmeye katkı sağlayacak proje faaliyetleri anlatıldı.

Proje uzmanı Gamze Gür, Sosyal Girişimcilik hakkında bilgiler vererek, uluslararası ölçekte bu konuda yapılan önemli çalışmalardan biri “Thomson Reuters Vakfı” tarafından 2016 – 19 yıllarında küresel ölçekte gerçekleştirilen “Sosyal Girişimci Olmak İçin En İyi Ülkeler” başlıklı araştırma da 2016 yılında Türkiye’nin 45 ülkelik listede son sırada olduğu, 2019 yılında ise bir basamak yükselebildiğini aktardı.

Gür,sosyal girişimcilikle ilgili şunları anlattı: “Sosyal girişimcilik, öncelikli toplumsal sorunları, maddi fayda ve kâr ön planda olmaksızın ortadan kaldırmaya ve sistemleri dönüştürmeye yönelik yapılan girişimcilik faaliyetleridir. Sosyal bir amacın gerçekleşmesi için ticari faaliyetlerin kullanıldığı ve bu gelirin ilgili sosyal hedefe harcandığı girişimcilik tipidir. Normal girişimcilikten farkı, sosyal bir sorunu çözerek etki yaratmaya odaklanılması ve bu amaçla kaynakların ve gelirin doğru kullanılmasıdır.“

Projeler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan AYGİAD Yönetim Kurulu başkanı Utku Uyanık; “ İlimiz ve ülkemizin kalkınması için yürüttüğümüz projenin açılışını yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Aydın Valiliği ve değerli proje ortaklarımıza teşekkür ediyorum. Faydalı bir proje dönemi olacağını, yerelde ve ulusal düzeyde sosyal girişimciliğin yaygınlaşacağını umuyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

AGİKAD Yönetim Kurulu başkanı Senem BİRCAN, böyle önemli bir projenin ortağı olmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi ARAT, sosyal işletmelerin ve sosyal girişimlerin sosyal sorunlara çözüm bulan işletme modelleri olarak ülkemizde yaygınlaşması gerektiğini, böylelikle, insanlarla ve doğa ile ilgili giderek artan ve karmaşıklaşan problemlerin çözümünün sadece kamu tarafı ile değil, sivil toplum kuruluşları, sosyal işletmeler ve ilgili paydaşlarla işbirliği halinde çözülmesinin mümkün olacağını belirtti. Bu anlamda, sosyal girişimcilik kapasitesinin ve farkındalığının artmasını sağlayacak bu projeye emeği geçenlerde teşekkür etti.

Etkinlik katılımcıların değerlendirmeleri ile sona erdi.