Söke Belediyesi, yaptığı yazılı açıklama ile “Söke Belediyesi emlak vergilerini yüzde 350 oranıyla arttırdı” iddialarının şaşkınlık ile takip edildiğine dikkat çekerken konuya dair yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi;

Sosyal medyada bazı kişilerin “Söke Belediyesi emlak vergilerini yüzde 350 oranıyla arttırdı” söylem ve iftiralarını şaşkınlıkla takip ediyoruz. Bu konuda doğru bilgilendirme yapmak, emlak vergi değerlerinin nasıl belirlendiğini bu kişiler başta olmak üzere, siz saygıdeğer halkımıza aktarmak isteriz.

Takdir komisyonları 213 sayılı vergi usul kanuna göre 4 yılda bir toplanıp, arsa m2 değerlerini belirler.

Bu komisyon; vergi dairesi müdürü, vergi dairesi gelir uzmanı, tapu sicil müdürlüğü temsilcisi, ticaret odası temsilcisi, belediye mali hizmetler müdürü, emlak sorumlusu ve muhtarlardan oluşur.

2021 yılında m2 birim değerleri komisyon üyeleriyle görüşülüp uygun görülen değerler belirlenmiştir.

Arsa m2 değerleri; cadde ve sokakların değerliliğine göre değerlendirilmiştir. Kanalizasyon, doğal gaz, elektrik, su, ulaşım vb. hizmetlerine, ulaşabilirdik m2 birim değerini belirlemede komisyon üyelerinin kararlarını belirler.

Arsanın ticari ve konut alanı oluşu kararlara etki eder.

Bu takdir komisyonunun kararı Haziran ayı sonuna doğru muhtarlıklar ve belediyemizin ilan panosuna asılıp halka sunulmaktadır.

Bu değerler 2022 yılında uygulanmaya başlanacaktır.

Yani Söke Belediyesi emlak vergilerinin belirlenmesinde komisyonda yer alan bileşenlerden sadece biri, bu vergilerin toplanmasındaki uygulayıcı kurumudur. 4 yılda bir görüşülen ve yeni değerleri belirlenen emlak vergilerine iddia edildiği oranda zam yapılmamıştır. Ki bu değerler bölge ve mevkiine, söz konusu emlağın sahip olduğu artı değerlere göre değişiklik göstermektedir.

Sosyal medya üzerinden kamuoyuna sunulan bilgiler gerçeği yansıtmadığı gibi, belediyemizi karalamaya yönelik iddialardan öte değildir.

Doğru bilgiyi Söke Belediyesi’nin ilgili birimlerinden her zaman edinebilirsiniz.