AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, özel bir televizyon programına konuk oldu. Gündeme ve ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunan Savaş, birçok farklı dünya ülkesinde de yüksek enflasyon sorunu olduğuna dikkat çekti.

Milletvekili Savaş ekonomik sıkıntıların, fiyat dalgalanmalarının sadece Türkiye’de olmadığına vurgu yaparak şunları söyledi:

“Salgının etkileri dünyada emtia ve gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Amerika’da tüketici fiyatları yüzde 6’ya kadar yükselmiş vaziyette. Avrupa’da tüm ortalama yüzde 5’lere yaklaşmış durumda. Almanya’da yüzde 6’lara yaklaşan bir enflasyon var. Üretici fiyatları enflasyonuna baktığımızda yüzde 20’lerde yüzde 30’larda bir artış var. Ve daha da artması söz konusu. Amerika’da normalde yüzde 1’lerde olan enflasyonun yüzde 6’lara kadar yükseldiğini görüyoruz. Pandeminin etkilerinin yanı sıra kuraklık ve iklim değişikliği de fiyatların yükselmesinde etkili oldu. Diğer taraftan pandemiyle birlikte ülkeler, eskiye nazaran daha fazla agresif bir şekilde bazı ürünlerde stok yapmaya başladı.

Zaman içerisinde hükümetimizin almış olduğu tedbirler, ekonomi yönetiminin, merkez bankasının alacağı tedbirlerle enflasyon düşecektir.

20 yıldan bu yana milletimizin yanında olduk. Olmaya da devam edeceğiz. Bizim geçmişimiz ortada. Bundan sonra da vatandaşımız için önemli işlere imza atacağız.

Sayın Cumhurbaşkanımız dün grup toplantısında tarihi bir konuşma yaptı. Yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı önceliklendiren büyümeyle yolumuza devam edeceğiz."

"KÜRESEL GÜÇ OLMA YOLUNDA EMİN ADIMLARLA İLERLEYECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiye dair sözlerini hatırlatan Savaş, "Bugüne kadar hep kur, faiz, enflasyon sarmalıyla paradan para kazanan kesim nemalandı. Bu nemalanmaya da devam etmek istiyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın da dün konuşmalarında bahsettiği gibi bu sarmaldan artık kurtulmak istiyoruz. Artık yüksek faiz düşük kur sarmalından kurtulmak istiyoruz. Bundan sonra yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı önceliklendiren bir politika ile milletimizin refahını artırmak istiyoruz. Bu politikalarla bir yıldan bu yana yaklaşık 2 milyon 194 bin kişiyi iş sahibi yaptık. Her yıl yaklaşık 1 milyona yakın insanımız, gencimiz çalışma hayatına katılıyor. Bugüne kadar yüksek faiz düşük kurla ithalat cenneti haline getiren ülkemizi artık bu cendereden kurtarmak istiyoruz. Ne zaman büyüsek cari açık üreten bir yapı vardı. Bu yapıdan kurtulmak istiyoruz. Bu yıl da cari açık olacaktır ancak önceki yıllara nazaran hem büyüyeceğiz, hem de daha düşük bir cari açık üreten bir yapı oluşmuş olacak. Önümüzdeki sene cari fazla oluşacağını düşünüyorum.

Rekabetçi bir yapıyla özellikle turizm gelirlerinde, özellikle ihracatta önemli bir rakama ulaşacak bu sayede cari fazla oluşturacağız. Bu cari fazlayla kur da dengeye girecektir. Enflasyon da devreye girecektir. Ve küresel güç olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz" dedi.