(İsmail ÖRS)- Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban pazarlarında yaşanan durgunluk üreticileri kara kara düşündürüyor. Geçen yıla göre satışların az olduğunu ifade eden üreticiler kurbanlıklarına alıcı bekliyor.

"KURBAN YERİNE TATİLİ TERCİH EDİYORLAR"

Aydın'da uzun yıllardır küçükbaş hayvan üreticiliği yapan 29 yaşındaki Ömer Yavuz, bazı vatandaşların kurban kesmek yerine tatili tercih ettiğini söyledi.

Yavuz, "Bu yıl satışlar çok düşük. Yem fiyatları iki katına çıkmış durumda. Buna rağmen zam yapmamaya çalışıyoruz. Küçükbaş fiyatları bin 500 ile 2 bin arasında" dedi.

Zincir marketlerin kurbanlık satışı yapmasının doğru olmadığına da değinen Yavuz, "Kredi kartı ile kurbanlık satışı yapıyorlar. Çok ucuza satış yapıyorlar. Bu rakamlar doğru değil. Bunun yanında koronavirüs sürecinde insanlar evde çok sıkıldı. Kurban için ayrılan parayla tatile çıkanlar var" diye konuştu.

"ALIM GÜCÜ ÇOK DÜŞTÜ"

Ailesi ile birlikte büyükbaş hayvan üreticiliği yapan 16 yaşındaki Muhammet Çankaya, geçen yıla göre maliyetlerin çok arttığını ve vatandaşların alım gücünün çok azaldığını ifade etti.

Çankaya, "Hayvanlarımızı buraya Ağrı'dan getiriyoruz. Sadece buraya getirilmesinin 10 bin lira maliyeti var. Bir o kadar da burada beklediği sürede yem masrafları oluyor. Yem fiyatları da belimizi büküyor. Kurbanlık fiyatları ister istemez artıyor" dedi.

Büyükbaş kurbanlık fiyatları hakkında bilgi veren Çankaya, "Dişi hayvanlar 7 bin 500 ile 10 bin arası değişiyor. Erkek ise kilosuna göre. 420 kiloluk erkek hayvanımız 13 bin lira" diye konuştu.