(İsmail ÖRS) - Efeler’de uzun yıllardır kırtasiye mağazası işleten Ömer Özkaya, korona virüs tedbirleri kapsamında okullarda uzaktan eğitime geçilmesi nedeniyle kırtasiye sektörünün ekonomik olarak zarar gördüğünü söyledi. Özkaya, “Yetkililer geçen yıl okulların açılacağını söyledi. Bunun üzerine kırtasiyeciler okul sezonuna hazırlık yaptı. Okullar kapalı kalınca, satış yapamadık. Özellikle okul çantası, su matarası, beslenme çantası ve ana okuluna yönelik malzemelerin satışı olmadı. Bunun yerine sanatsal ve hobi malzemelerinin satışları arttı” diye konuştu. 

“GIDA SATIŞI YAPAN KIRTASİYELER OLDU”

Kırtasiyelerde satışların azalması nedeniyle kırtasiye esnafının giderlerini karşılamakta zorlandığını ifade eden Özkaya, “Geçtiğimiz okul yıllarına göre, okullara yakın kesimde bulunan kırtasiyeler yüzde 70, cadde kırtasiyeler ise yüzde 50 oranında zarar etti. Bazı kırtasiyeler, gıda malzemesi, oyuncak ya da temizlik ürünleri satışı yapmak zorunda kaldı. Esnaf giderlerini karşılamak zorunda ve farklı yollar denediler” dedi. 

“YENİ DÖNEMDEN UMUTLUYUZ”

Eylül ayında okulların açılmasını beklediklerini ve yeni dönemden umutlu olduklarını ifade eden Özkaya, “Yeni dönemden beklentimiz yüksek. Çocuklar uzun süredir okuldan ayrı kaldı. Ebeveynler, çocukların  okula alışması ve sevmesi için daha fazla kırtasiye alışverişi yapacağını düşünüyorum. Bir kalem yerine iki kalem ya da yeni bir okul çantası alabilirler” dedi. 

“YÜZDE 50 ORANINDA ZAMLANDI”

Korona virüs nedeniyle birçok sektörün zarara uğradığını ve hammadde fiyatlarının yükseldiğini belirten Özkaya, “Sadece kırtasiye ürünlerine değil birçok alana zam geldi. Önümüzdeki okul sezonunda kırtasiye ürünleri de yüzde 50 zamlı olacak. Okul çantaları zamdan çok etkilenmedi. Bunun da nedeni geçen yıldan hem toptancıların hem de esnafın elinde fazla olması” dedi.