(İSMAİL ÖRS) Efeler’de 26 yıldır gözlükçülük yapan 50 yaşındaki Yüksel İbiş, güneş gözlüğü kullanımıyla ilgili doğru bilinen birçok yanlış olduğunu söyledi. Güneş gözlüğünün lüks bir ihtiyaç olmadığını ifade eden İbiş, “Güneş gözlüğü herkesin ihtiyacı. Toplum bunu yanlış algılıyor. Güneş gözlüğü takmak bir ayrıcalık gibi değerlendiriliyor. Bu anlayış yanlış. Vatandaşlar gözlük aldıklarında satıcılarından mutlaka garanti belgesini istesin. Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen gözlükçülerden alışveriş yapsınlar.” dedi.

“KALİTESİZ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KÖR EDEBİLİR”

Güneş gözlüğü seçiminde vatandaşların kaliteli ürünler alması gerektiği tavsiyesinde bulunan İbiş, özellikle pazarda satılan işporta gözlüklerin göz sağlığı için çok tehlikeli olduğunu ifade etti. İbiş, “İşporta gözlük kullanmak yerine gözlüksüz gezmek daha iyi. 20 Lira’ya güneş gözlüğü olmaz. Özellikle çocuklar bu gözlükleri kesinlikle kullanmamalı. Gelişim çağında olan çocukların göz kasları da gelişir. Kötü gözlük kullanımı zararlı ışınların daha fazla göze girmesini sağlar. Çok erken yaşta katarakt olmasına neden olur. İlerleyen yıllarda önlem alınmaz ve kötü gözlük kullanımı devam ederse körlüğe neden olur” diye konuştu.

“GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ HER MEVSİM KULLANILABİLİR”

Güneş gözlüğünü sadece yaz mevsiminde kullanılmasının doğru olmadığını söyleyen İbiş, “Özellikle Aydın gibi yılın her ayında güneş alan illerde güneş gözlüğü her zaman kullanılmalı. Güneş’in olduğu her yerde kullanılabilir. Özellikle karlı bölgelerde güneş gözlüğü kullanmak gözü çok rahatlatır. Kar, beyaz olduğu için güneş ışınlarını çok daha keskin ve net yansıtır” dedi.

“SAF SU İLE TEMİZLEYİN”

Güneş gözlüğünün nasıl temizlenmesi gerektiğine dair bilgi veren İbiş, “Güneş gözlüğü iki elle takılır ve iki elle çıkarılır. Tek elle tak çıkar yapmak gözlüğün sapını bozar. Gözlük çıkartıldığında mutlaka kutusunda korunmalıdır. Gözlüğü kimyasallar ile temizlemek doğru değil. Saf su ile bol bol yıkayabilirsiniz. Yıkadıktan sonra üstümüze silerek kurulamak doğru değil. Kıyafetlerimizde bulunan toz parçaları gözlüğü çizebilir. Bu da gözlüğün çizilmesine ve zararlı ışınların daha çok gözümüze girmesine neden olur. Gözlükçüden alınan bezler ile silinmesi uygun olur” şeklinde konuştu.