GT 2021 5. Türkiye Jeotermal Kongresi, 17 Kasım itibariyle Grand Ankara Otel’de başladı.

İki gün sürecek kongrede,  jeotermal kaynakların kullanımında farkındalığı artırmak ve bu kaynaklardan olabildiğince faydalanılmasını sağlamak amaçlanıyor.

Kongreye, özel sektör temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ve üniversitelerden çok sayıda akademisyen katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, sektörde devam eden çalışmalar ile ilgili bilgi verdi.

“OLAĞANÜSTÜ İLERLEME SAĞLANDI”

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Jeotermal ısıtmalı seralara hibe ve çeşitli destekler sağlandığını ifade eden Ufuk Şentürk, “Bin 3000 dönüm Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) için çalışmalar başlatılmış ve olağan üstü ilerlemeler sağlanmıştır. Turizm Bakanlığımızca jeotermal kaynaklarımızın kullanılması ile turizmin 12 aya yayılması ve sağlık turizminin geliştirilmesi hedeflenmiş ve bu doğrultuda geçtiğimiz günlerde turizme yeni teşvikler ve kolaylıklar getirilmiştir. Ülkemiz tüm bu teşvik ve destek mekanizmaları sayesinde jeotermal kaynakların kullanılmasında; bugün dünyada söz sahibi ülkelerin en başında gelmektedir” diye konuştu.

Bu yıl 5’incisini düzenlediğimiz Türkiye Jeotermal Çalıştay ve Kongresi ile de jeotermal kaynakların kullanımında farkındalığı artırmak ve bu kaynaklardan olabildiğince ülkemizde faydalanılmasını sağlamak amacıyla, yatırımcılarımız ve devletimiz ile istişarelerde bulunarak yerli ve milli kaynağımız olan jeotermal kaynaklarımızla ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azaltılması ve kullanımının yaygınlaştırılması hedeflenmiştir.

“MADEN VE MİNERAL ELDESİ ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaklaşık bir yıldır, ETKB ve Alman Enerji Bakanlığı ve jeotermal otoriteleri ile çalışmalarını sürdürdüğümüz jeotermal kaynaklardan Lityum başta olmak üzere kıymetli maden ve mineral eldesi çalışmalarımız da hızla devam etmektedir. Ayrıca İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile Tarım ve Orman Bakanlığınca da jeotermal suların gübre olarak kullanılabilmesi ile ilgili çalışmalara başlanılmıştır. Bu vesile ile her damlasından fayda akan jeotermal kaynaklarımızın ülkemizde son damlasına kadar kullanılarak ülke ekonomimize ve enerji bağımsızlığımıza katkılar sağlamasını gönülden dilediğimiz ve bu doğrultuda çalıştığımız, 5 nci Türkiye Jeotermal Çalıştay ve Kongremize bir kez daha hoş geldiniz diyerek hayırlara vesile olmasını diliyorum.”