Aydın Valiliğinden yapılan açıklamada, Yenipazar ilçesindeki Donduran Kulesinin restorasyon çalışmaları için ihalenin gerçekleştirildiği belirtildi.

“Kamuoyunun yakından takip ettiği gibi Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy, sık sık ilçe ziyaretleri gerçekleştiriyor, kültürel ve tarihi mekanlarda incelemelerde bulunuyor, sorunları ve ihtiyaçları yerinde görüyor ve çözüm konusunda da gerekli çalışmaların yapılması için ilgili birimlere talimat veriyor” denilen açıklamada, “Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda, yıkılmaya yüz tutmuş ecdat yadigarı mekanların korunması ve restorasyonu için yoğun çalışmalar yürütülüyor” ifadeleri kullanıldı.

Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından, Yenipazar’da bulunan Donduran Kulesi restorasyon ihalesinin 16 Kasım’da 606 bin 993 lira gerçekleştirildiği vurgulanan açıklamada, “Yüklenici firmaya 22.11.2021 tarihinde yer teslimi yapılmış ve restorasyon çalışmaları başlatılmıştır” denildi.

DONDURAN KULESİ HAKKINDA BİLGİLER

Tarihi Donduran Kulesi, Aydın İlinin Yenipazar İlçesi Donduran Köyünün güneyinde yer almaktadır. Moloz taş tuğla ve yer yer mermer spoilen malzemeden inşa edilmiştir. Birbirine bitişik iki kare mekândan oluşan kulenin batı cephesine bitişik kare mekân daha küçük ebatlardadır. Kubik bir yapı olan Donduran Kulesi: Birinci, ikinci ve teras katından oluşmaktadır.

Kule devrin anlayışına uygun olarak köyün üstünde, Menderes ovasına hâkim bir konumda inşa edilmiştir. Kulenin kesin yapım tarihi belli değildir. Köyün içindeki çeşmelerin kitabelerindeki H.1177-1178 (1763-1764), (1764-1765) tarihleri kulenin yapım tarihlerine ışık tutmaktadır. Kule, Aydın ilinde ayakta kalmış dört kuleden biri olma özelliğini taşımaktadır.

Restorasyon çalışmalarının 10 ay içerisinde tamamlanması öngörülmektedir. Donduran Kulesi’nin restore edilmesiyle İlimizdeki önemli bir kültürel miras öğesi daha kültür turizmine kazandırılmış olacaktır.