Afrika’dan gelen toz taşınımı Aydın dahil çok sayıda ilde etkili oldu. Araçlarda taşınım nedeniyle çamur ve toz birikintileri oluştu. Kimi vatandaş, araç temizliği için oto yıkamacıların yolunu tutarken kimileri de toz taşınımının tamamen sona ermesini bekliyor. Ancak uzmanlar, arabalarda biriken Afrika tozunun insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini belirtiyor. 
OTO YIKAMACILARDA YOĞUNLUK OLUŞTU 
Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren Cadde Garaj Oto Dizayn işletme sahibi Zeynel Yalçın, araçlarda biriken Afrika tozu nedeniyle işlerde artış olduğunu söyledi. Yalçın, çamur yağışından önce aracını yıkatan bazı sürücülerin, toz taşınımıyla tekrar gelmek zorunda kaldığını ifade etti. 
“UZUN SÜRE OTOMOBİLİNİZDE KALMASI SAĞLIĞA ZARAR VERİYOR”
Uzmanlar, Afrika’dan gelen taşınımının araçlarda uzun süre kalmasıyla içeri giren tozun insan sağlığına zarar verdiğini açıkladı. Oto yıkamacı Zeynel Yalçın, vatandaşların bu uyarıyı dikkate alarak araçlarını temizletmesini önerdi. 
Yalçın, “Toz taşınımı nedeniyle bir miktar yoğunluğumuz oluştu. Araçlarını yeni yıkatanlar tekrar gelmek durumunda kaldı. Bu tozun zararlı olduğu konusunda uzmanlar uyarıda bulunmuştu. Bu nedenle kimsenin arabasında tozun kalmamasını öneriyoruz. Aracın içine girdiğinizde, ister istemez bu tozu soluyacaksınız ve zarar verecek. Araç içinde alanında dar olduğunu düşünürsek bu daha fazla zarar verebilir” diye konuştu. 
PROF. DR. ŞEKEREL UYARDI: ASTIMI, BRONŞİTİ VE KOAH'I OLANLAR DİKKAT
Prof. Dr. Bülent Şekerel, toz taşınımının vücut üzerindeki etkilerini ve toz taşınımından nasıl korunmamız gerektiğini anlattı: 
"Bu tozlar beraberinde silikanın yanında bazı bakteri ve küf mantarlarının akciğere girmesini kolaylaştırıcı bir etki görüyorlar. Bu tozlar arasındaki sürtüşme parçacık boyutlarının azalmasına neden oluyor. 10 mikroçapın altındaki parçacıklar akciğerin derinlerine kadar ulaşıp özellikle astımı, bronşiti ve KOAH'ı olan hastalarımızda sağlık sorunlarına neden olabiliyorlar."
BU BELİRTİLERİ GÖSTERİRSENİZ DİKKAT EDİN
"Genellikle ortamda toz olduğunda en kolay girdiği burnumuz ve gözlerimizdir. Gözlerde kızarma, yaşarma, burun akıntısı, yanma hissedilmesi o ortamın tozlu olduğunun göstergesidir. Bu bize biraz alarm zili gibidir. Eğer bunlar varsa o ortamda kalmamak veya o ortamı uygun şekle getirmemiz gerekiyor."
İçeriğinde kil mineralleri bulunan toz taşınımına maruz kalmak, baş ve mide ağrısına da neden olabiliyor.”