Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Durmaz, Aydın’da enerji değerlendirme toplantısına katılmasının ardından, KİPAŞ Holding bünyesinde bulunan Maren Enerji’ye ait jeotermal enerji tesisini ziyaret etti. Jeotermal santral ziyaretinden sonra açıklama yapan Bakan Dönmez, son yıllarda jeotermal havzalara yakın seralarda da kullanım alanlarının arttığını ifade etti. Dönmez, "Bugüne kadar yaklaşık 4 bin dönüm seralar jeotermalle kaynaklarla ısıtılırken şu anda projesi, yapımı devam eden 14 bin dönüm sera alanı daha var" dedi.

BAKAN JES FİRMALARINDAN SÖZ ALDI

Aydın’daki sera işletmelerinin ısıtma maliyetini düşürmek için jeotermal enerjinin kullanılması sık sık gündeme gelirken, bazı JES firmalarının sıcak su vermek istememesi, seraların yaygınlaşmasını engellemişti. Enerji değerlendirme toplantısında gündeme gelen konuyla Bakan Dönmez’in yakından ilgilendiği, sera işletmelerine sıcak su verilmesi için JES firmalarından söz aldığı öğrenildi.

25 MİLYONLUK YATIRIM GERİ ÇEKİLMİŞTİ

Germencik'e 25 milyonluk yatırımla topraksız sera kuran Azerbaycanlı yatırımcı Erdem Yunus Arifoğlu, Bölgede Jeotermal Santrali bulunan Güriş Grubu’nun sıcak su taleplerini geri çevirdiğini söylemiş ve üretimi durdurmuştu. Benzer bir sorunun Sultanhisar’a bağlı Salavatlı Mahallesinde yaşandığı, 65 dönüm arazide, yıllık 2 bin ton domates üretimi yapan Dilek Group’un tüm taleplerine rağmen MB Holding’in jeotermal su vermeye sıcak bakmadığı öğrenildi. Bakan Dönmez’in seraların ısıtılması ile yakından ilgilenmesinin, süreçte ilerleme kaydedilmesi için olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.