Aydın Genç İş İnsanları Derneği’nin AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğunun Desteklenmesi Hibe Programı- VI (CSD-VI) kapsamında geçtiğimiz Eylül ayında tam başvurusunu hazırlayıp sunduğu ‘Sosyal Girişimciliği Geliştirmek İçin Yenilikçi Yaklaşım’ projesi başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı.

AYGİAD, tarafından hazırlanan ‘Sosyal Girişimciliği Geliştirmek İçin Yenilikçi Yaklaşım’ (Innovative Approach for Developing Social Entrepreneurship) projesi, Aydın, İsveç/ Örkelljunga ve Hollanda/ Amsterdam’da faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ortaklığı ile 1 Nisan 2021-1 Haziran 2022 tarihleri arasında 15 ay süre ile hayata geçirilecek.

Proje ortakları arasında Aydın Girişimci Kadınlar Derneği (AGİKAD) ve Sosyal Etki ve Yenilikçilik Derneği (SOYED) ile Hollanda’dan International Labour Association (ILA) ve Isveç’den Integration for All ( IFALL) gibi sivil toplum kuruluşları yer alırken, projenin iştirakçilerinin ise Aydın Valiliği ve TABIT (Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri AŞ. (Vodafone Akilli Köy) ) olduğu açıklandı.

Projenin genel hedefinin, Türkiye ile AB üye ülkeleri arasında sürdürülebilir sivil toplum diyaloğunun geliştirilmesine katkıda bulunmak olduğu ifade edildi. Proje bütçesi 157.109,40 Euro olup, Yüzde 90’ı hibe, 10’u eş finansman olarak karşılanacağı duyuruldu.

Projenin özel hedefinin ise, Aydın, Hollanda ve İsveç’den ortak sivil toplum kuruluşları ile yerel ve ulusal düzeyde sürdürülebilir bir sosyal girişimcilik ekosistemi oluşturmak üzere, gençler arasında sosyal girişimcilik konusundaki bilgi, beceri ve farkındalık düzeyini artırmaya odaklanan bir sivil toplum diyaloğu gerçekleştirmek olduğu belirtildi. Projenin ayrıca, daha iyi bir sivil diyalog için kamu, özel ve kamu sektör farkındalığını artırma çabası Türkiye'nin AB üyeliğinin önemi hakkında farkındalık yaratmayı amaçladığı açıklandı. Proje kapsamında hedef grupları olarak sivil toplum kuruluşları, gençler, dezavantajlı kesimler, sosyal girişimciler, sosyal işletmeler, sosyal yatırımcılar, kamu otoriteleri ve özel sektörün belirlendiği ifade edildi.

Proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunan AYGİAD Yönetim kurulu başkanı Utku Uyanık; ‘ Projemiz ile, şu ana kadar Aydın’da bir sivil toplum kurumunun aldığı en yüksek hibeyi ilimize kazandırdık. Bu proje ile toplum ve yaşam alanımızda sorun ve fırsatları fark ederek bunları doğru değerlendirip, yenilikçi yollarla çözümler üretebilmek hedeflerimizin başında gelmektedir. Aslında STK’ların misyonu, bu konuların tam da merkezindedir. Biz AYGİAD üyeleri olarak, bu misyonun AB’den destek alıp ülkemiz ve yurtdışındaki ortaklarımızla arkamıza kamununda desteğini alarak kurumsal bir yapı zeminine oturtmuş bulunmaktayız. 15 ay sürecek olan proje kapsamında sosyal fayda sağlamak adına kadınlara, engellilere, kırsal alanda yaşayanlara, girişimcilik projesi üretilerek sosyal kalkınmaya fayda sağlamak istiyoruz. Proje kapsamında sosyal medya hesapları, web sitesi ve online platform oluşturulacak, sosyal girişimcilik çalıştayları düzenlenecek, Hollanda ve İsveç’e ziyaretleri düzenlenecek. Buralardaki sosyal girişimcilik örnekleri incelenecek, bu ülkelerden ilimize ziyaretler yapılacak ve çalıştaylar düzenlenecek. Girişimcilik fikirleri yarışması düzenlenecek. Girişimcilik eğitimleri ve kurslar açılacak, ünlü girişimcilerle görüşmeler ve saha ziyaretleri yapılarak projenin sonunda kitap basılarak son bulacak. Ümit ediyoruzki, projenin sonunda gençlere, öğrencilere, dezavantajlı kesimden onlarca yüzlerce kişiye ulaşılıp onlara mentörlük yaparak yeni iş fikirleri geliştirip sosyal kalkınmaya fayda sağlarız’ dedi.