(İSMİAL ÖRS) Efeler'de 12 yıldır klima mağazası sahibi olan 35 yaşındaki makine mühendisi Mehmet Emin Doğutaş, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklarının klima satışlarını arttırdığını ifade etti. Doğutaş, "Geçen yaz yıla göre klima satışlarımızda yüzde 15 artış var" dedi. 

"KLİMA KIŞ MEVSİMİNDE UCUZ OLMUYOR"
Klimaların kış mevsiminde ucuz yaz mevsiminde pahalı olduğu yönünde toplumda var olan algının yanlış olduğunu söyleyen Doğutaş," Bu algı eskidendi. Klima fiyatları kur farkına göre değişiklik gösteriyor. Bu sektörde rekabet halinde olan yüzlerce firma var. Klima satışının fazla olduğu yaz mevsiminde hepsi kampanyalar düzenliyor. O yüzden kış mevsiminde ucuz olmuyor. Bu algının değişmesi gerekiyor" diye konuştu. 

"YÜZ FELCİ GEÇİREBİLİRSİNİZ"
Klimaların yaz ve kış mevsiminde kaç derecede kullanılması gerektiği konusunda bilgi veren Doğutaş, " Vatandaşlar hem sağlığı hem de minimum elektrik tüketimi için kış mevsiminde 23-25, yaz mevsiminde de 27-28 derecede klimalarını kullanmalılar. Dışarıdaki hava sıcaklığı ile evdeki sıcaklık birbirine yakın olmalı. 40 derece hava sıcaklığından gelip 20 derecede klima çalıştırmak yüz felci geçirmenize ve farklı sağlık problemlerine yol açar" dedi. 

"AÇ KAPA YAPMAYIN"
Klima kullanırken elektrik tüketiminden tasarruf etmenin yollarını anlatan Doğutaş, "Klima en çok elektriği ilk açıldığı anda oda sıcaklığını yükseltmek ya da düşürmek için harcar. İstenilen oda sıcaklığına gelindiğinde klima daha az elektrik tüketimi yapar. İçerisi çok sıcak ya da çok soğuk olduğunda aç kapa yapmak yerine derecesini yükseltmek ya da düşürmek tasarruf sağlar ve sağlığınızı korur" ifadelerini kullandı. Klimaların temizliğinin de çok önemli olduğunu söyleyen Doğutaş, "Her gün kullanılan bir klimanın filtreleri haftada bir temizlenmeli. Kirli klimalar, hem daha çok elektrik tüketir hem de sağlığınıza zarar verir" dedi.