AYDEM tarafından konuya dair yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

Kademeli tarife, Türkiye enerji piyasalarını düzenleyen kamu kurumu Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından hazırlanan, TBMM tarafından kabul edilen ilgili kanunun Resmi Gazete’de yayınlanmasını takiben yürürlüğe konulan bir tarife çeşididir. Kademeli tarife, sadece “mesken alçak gerilim (AG) tek zamanlı abone grubu” tüketiciler için geçerli olup 01 Ocak 2022 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

Bu düzenlemeyle 01 Ocak 2022 tarihi itibarıyla mesken abone grubundaki tüketicilerin elektrik tüketimlerinin günlük 5 kWh’a kadar olan kısmı “düşük kademeli” tarifeden, düşük kademe limitini aşan kısmı ise “yüksek kademeli” tarifeden faturalandırılmaktadır.

Faturalara yansıyan tüketim hangi dönem aralığında oluştuysa, o dönem birim fiyatlarına göre faturalandırılır. Bu kapsamda 01 Ocak 2022 öncesi tüketimler bir önceki tarifeye göre faturalandırılır ve düşük tüketimli tarife alanında gösterilir. 01 Ocak 2022 tarihinden sonra gerçekleşen tüketim ise, aynı tarihte yürürlüğe giren kademeli tüketim tarifesine göre hesaplanır. Faturalandırma işlemleri ve diğer tüm uygulamalarımız mevzuat hükümleri kapsamında yürütülmektedir. Şirketimizin, tarife fiyatlarını belirlemede veya düzenlemede herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır.

Müşterilerimiz faturada yer alan “Fatura Kalemleri” alanında, tüketim miktarının ne kadarının “düşük kademe” ve/veya “yüksek kademe” olarak faturalandırıldığını net bir şekilde görebilmektedir.

EPDK, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olan elektrik tarifelerinin, Aralık ayı faturalarına yansıtıldığı yönünde kendilerine iletilen şikâyetler üzerine bu aya ait faturaları yurt çapında mercek altına almıştır ve kurumumuzun düzenlemiş olduğu faturalarda hiçbir bir hata tespit edilmemiştir.

Şirketlerin faturaları hesaplama yöntemi mevzuatla belirlenmiştir. Hiçbir şirket bu metodun dışına çıkamaz ve belirlenen tarifelerden farklı bir fatura hesaplaması yaparak kendisine ilave bir gelir oluşturamaz. Faturasındaki hesaplama ile ilgili soru işareti olan müşterilerimiz, EPDK’nın internet sitesindeki fatura hesaplama modülünü kullanabilir, internet sitemizde yer alan “sıkça sorulan sorular” bölümünden yararlanabilirler veya 0850 800 0 186 no’lu çağrı merkezimiz ve 0850 575 00 01 no’lu WhattsApp hattımız üzerinden bize ulaşabilirler.