Devlet Su İşleri (DSİ) Aydın Bölge Müdürü Göktuğ İlter, Aydın Kulis Gazetesi Muhabiri İsmail Örs’e ildeki su durumuyla ilgili önemli bilgiler verdi. İlter, ‘tasarruf’ çağrısında bulundu.

Aydın’ın geçen yıl yaz aylarında yeteri kadar yağış almadığını, bu yıl da şu ana kadar beklenen yağışların olmadığını ifade eden DSİ Aydın Bölge Müdürü Göktuğ İlter, yaşanan su sıkıntısı nedeniyle ilgili kurumlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti.

İlter, “Ziraat Odaları, Tarım İl Müdürlüğü ve ilgili kurumlarla görüşmeler gerçekleştirdik. Bu görüşmelerin sonunda da bazı kararlar aldık. Pamuk ekeceklere en fazla iki su verebiliriz. Sahada da bir ürün varsa, buğday ekenlerin buğdayı kaldırdıktan sonra ayçiçeği ekerlerse bir su vereceğiz. Normalde bu çiftçiler buğdaydan sonra arada bir ürün ekerlerse 4 su kullanmaları gerekir. Öyle bir suyumuz yok” diye konuştu.

“SUYU İSRAF ETTİRMEYECEĞİZ”

Çiftçilerin suyu tasarruflu kullanmaları gerektiğinin altını çizen İlter, “Bunu başarırsak devamı güzel gelecek. Çiftçiler Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odalarının uyarı ve tavsiyelerine dikkat etmeli. Ekim dönemi yeni başlıyor. Çiftçiler kendi bölgelerinde yetkililerden suyun durumu ile ilgili bilgi alsın ve ona göre ekim yapsın. Jandarma kolluk kuvvetleri ile denetim yapacağız, kendi ekiplerimizi de kurduk . Suyu israf ettirmeyeceğiz. Suyu herkese yetirmeye çalışacağız. Geçen sene de azdı yetirdik. Bu sene daha az. Umudumuz var. Tablo çok karanlık değil. Çiftçimizin üretiminin düşmemesi için uyarılarda bulunuyoruz. Hem tav suyu hem de ardından iki su verecek kadar suyumuz yok. Zor bir yıl olacak. İki sulama verdiğimiz için ürün sulaması düşebilir ama yağış olursa böyle bir sorun olmaz. Ekim yapıldıktan sonra tarım alanlarına düşecek yağmur çok önemli” şeklinde konuştu.

“GEÇEN YIL KURAK BİR YILDI”

Barajlardaki doluluk oranları ile ilgili bilgi veren İlter, “Bölgemizde temiz su kaynağımız üç baraj var. Kemer Barajı, Adnan Menderes Barajı, bir de Adıgüzel Barajı. Bölgede havza sulaması yapıyoruz. Denizli’den, Sarayköy’den Pamukkale Nazilli’ye kadar Adıgüzel Barajı’ndan suluyoruz. Çine Adnan Menderes’ten Koçarlı ve Söke ovalarını suluyoruz. Kemer’den de Bozdoğan Aydın ovası ve bir miktarda Söke tarafına su veriyoruz. Geçen yıl kurak yıldı ama kuraklığı çiftçiye hissettirmemeye çalıştık. Yazın hiç yağmur yağmadı. Özellikle yılsonuna doğru azdı ama biz yine de Şubat ve Mart ayında ciddi yağışlar bekliyorduk. O beklediğimiz yağışlar da yetersiz oldu. Kemer barajında 70-80 milyon metreküp, Adnan Menderes Barajında da 120 milyon açığımız var” ifadelerini kullandı.