Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız, Aydın’da 2020 yılında 8 bin 946 hektar arazinin toplulaştırıldığını açıkladı. 
Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, 2020 yılında Aydın, Denizli ve Muğla illerinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.
Genel Müdür Yıldız, “Aydın ilimizde 2020 yılında 2 adet projede toplam 21 bin 900 hektar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 8 bin 946 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla 6 bin 556 hektar alanın 2021 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir” dedi. 
“SULAMA YATIRIM MALİYETLERİNDEN TASARRUF SAĞLANACAK”
Yıldız, “Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri yüzde 90 oranında azalmaktadır” diye konuştu. 
“TOPLULAŞTIRMA MODERN SULAMA METOTLARININ UYGULANMASINI KOLAYLAŞTIRIR”
Toplulaştırmanın sağlanan katma değerden dolayı arazinin değerini en az iki kat artırdığını belirten Yıldız, “Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar” ifadelerini kullandı.