Kış aylarında metabolizmamızda oluşan değişiklikler beraberinde yorgunluğu da getiriyor. Kış mevsimi ile birçok kişide halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, uyku isteği gibi ortak şikayetler gözleniyor. Bu yakınmaların çoğu mevsimsel yorgunluk olarak tanımlanıyor. Bitki çayları mevsim yorgunluğuna bire bir. Aynı zamanda lenf dolaşımımızı düzene koyup, barsak hareketlerimizi kolaylaştırıcı etkiye sahip.

Bitki çayları nasıl tüketilmeli?

Bitki çaylarının özellikle taze olarak tüketilmesi, şeker ilave edilmemesi ve bitki bileşenlerinin sıcak su içerisinde uzun süre etksiiz hale gelmemesi için bitki kısmı ağzı kapalı mümkünse porselen bir çaydanlık içerisine konulmalı üzerine taze kaynatılmış su  biraz soğuduktan sonra ilave dilerek demlenme süresinin 5-15 dakikayı geçmemesi gerekmektedir.

Yeşil çay:  Sağlıklı içecekler içeriisnde  en iyilerden biri olan yeşil çay, metabolizmayı hızlandırmak için günde iki fincan tüketilebilir. İçerdiği yüksek miktarda antioksidan sayesinde enerjinizi daima ayakta tutacaktır. Gün içerisinde tüketilmesi önerilen yeşil çay, bağışıklık sisteminizin daha güçlü olmasını sağlayacaktır. 2 kupadan fazlası fazla kafein alımına nedne olacağı için çarpıntı yaratabilir.

Ekinezya: A, C ve E vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini arttırıyor. Grip enfeksiyonlarıyla savaşan ekinezyanın yapılan bilimsel nitelikli çalışmalarda antioksidan etkisiyle vücudun bağışıklık sistemini desteklediği ortaya konulmuştur. Günde bir fincnan tüketmeniz bağışıklığınızı arttırmanıza yardımcı olacaktır. Ihlamur: Kış aylarında soğuk algınlığı ve yaygın hastalıkların tedavisi için bire bir olan ıhlamur, mide salgısını azaltarak besinlerin hazmını kolaylaştıramaktadır. Yetıştırıcı ve sakinleştirici etkisiyle vücuda rahatlık verir.Gün içerisinde 1-2 fincan ıhlamur tüketebilirisiniz.

Adaçayı: Güçlü antioksidan özelliğinin yanı sıra özellikle dolaşım, sindirim sistemi üzerine de olumlu etkileri vardır. Adaçayı, kış aylarında etkili olan yorgunlukla baş etmeye yardımcıdır. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Günde bir fincan tüketmeniz yorgunluğunuzu atmanıza, sakinleşmenize yardımcı olacaktır.

Kuşburnu: İçerisinde bulunan zengin C vitamini sayesinde hastalıklara karşı dirençli olmayı sağlar, güçlü bir antioksidandır. Etkin bir kan temizleyici, bağırsak yumuşatıcı olan kuşburcu bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Aynı zamandan enerji metabolizmasında görevlidir ve mide salgısını korur. Özellikle kış günleri günde 2 fincan kuşburcu tüketebilirisiniz.

Melisa: Vücut saatinin düzenli olması metabolizma dengesi için öenmli. Melisa çayının düzensiz uyku problemi olan kişiler tarafından tüketilmesi gerektiği bilinmektedir. Günde bir fincan yeterli düzeydedir. Ayrcıa hazmı kolaylaştıran, mide spazmına iyi gelen melisa çayı sinirleri yatıştırır.