Anne sütü, bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan mucizevi bir besin. Bebeğin büyümesi, gelişmesi ilk altı ay sadece anne sütüyle karşılanıyor. Bebeklerin başta ishal olmak üzere, pek çok bulaşıcı hastalık, kansızlık, diyabet, alerji, üst solunum yolu hastalıkları, alzheimer ve obeziteden korunmasında son derece önemli rol oynuyor. Peki anne sütünü artırmanın yolları nelerdir?

Az ve sık beslenin

Anne sütünü artırmanın yolu düzenli beslenmeden geçer. Öncelikle sadece anne sütü olmasını önerdiğimiz ilk altı ay kesinlikle zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Düşük kalori alımı, yeterli beslenememe sütünüzün kesilmesine neden olacaktır. Mümkün olduğu kadar düzenli bir yaşam sürün ve yemek saatleriniz arasında üç saati geçirmeyin. Emzirme döneminde olması gereken üç ana üç ara öğün şeklinde beslenmeyi bir yaşam şekli haline getirmeye çalışın.

Uyku çok önemli

Gece uykusuz kaldıysanız bile gün içerisinde uykunuzu ihmal etmeyerek en az 6-8 saate tamamlamaya çalışın. Yapılan çalışmalar uykusuzluğun sütün azalmasına önemli bir etken olduğunu göstermekte. Yürüyüş, yüzme gibi hafif egzersizler dışında yorucu egzersizlerden kaçının. Spor esnasında biriken laktik asit sütün tadını değiştirebiliyor ve bebeğinizin sütten soğumasına neden olabiliyor.

Protein olmadan olmaz

Sütün ana yapısında yer alan protein, emziren annelerin beslenmesinde mutlaka yer almalıdır. Bu dönemde mutlaka her gün yumurta, süt, yoğurt, ayran, peynir, et, balık, tavuk gibi kaliteli protein kaynaklarını tüketin. Bitkisel protein kaynaklarından olan kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye vb) gaz sıkıntısı yapabilir ve sütten bebeğe gaz geçebilir bu nedenle haftada iki gün tüketmek yeterli olacaktır.

Her gün sebze-meyve tüketin

Aynı zamanda demir kaynağı olan yumurta ve kırmızı et boşalan demir depolarınızı toparlamanıza yardımcı olacaktır. Demir emilimini azaltmamak için çay-kahveyi yemeklerden en az 45 dakika sonra tüketmek gerekir. Demir emilimini arttırmak içinse C vitamini tüketmek gerekir. Yumurta ve kırmızı etin yanında bol miktarda yeşillik yemeyi unutmayın. Vitamin ve mineralden zengin olan sebze ve meyveleri düzenli olarak her gün tüketin.

Yağlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durun

Kızartmalar, cipsler, kekler, börekler, kurabiyeler az miktar bile olsa fazla kalori almanıza neden olup boş kalori sağlayacaktır. Günlük yağ ihtiyacınız görünmeyen yağ olarak yediğiniz peynir, et, süt, yumurta, cevizden karşılanıyor o yüzden görünen yağdan uzak durun, salataya bir tatlı kaşığından fazla zeytinyağı eklemeyin, kuruyemişleri eser miktarda tüketin. (10 adet fındık veya 8 adet badem veya 2 adet ceviz)

Anne sütünü arttıran besinler

  • Süt üretiminin artmasındaki en önemli koşul olan suyu günde en az 2-2.5 litre tüketmeye özen gösterin. Sıvı artışının sütü artırdığı çok uzun yıllardan beri bilinmekte. Suyun yanı sıra ayran, kefir, maden suyu, şekersiz meyve kompostosunu rahatlıkla tüketebilirsiniz.

  • Yapılan çalışmalarda bitki çaylarından rezene ve ısırgan otu sütü artırmada oldukça etken. Günde iki-üç fincan tüketmeniz yeterli olacaktır. Çay ve kahveden ise mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Kafeinin fazlası sütten bebeğe geçerek bebeğinizin uyumasını engeller.

  • Su oranı yüksek olan koyu yeşil yapraklı sebzeler süt artırır. Yeşil salatayı her öğünde mutlaka tüketmelisiniz. Koyu yeşil yapraklı sebzelere (ıspanak, semizotu, roka, pazı, dereotu, yeşil soğan, marul vb gibi) öğlen veya akşam öğününde mutlaka yer verin.

  • Lif bakımından zengin yulaf ezmesi sütü artırmada iyi bir etken. Özellikle öğlen-akşam arası uzun süren açlıkta bir kase yulaf ezmesini süt ile tüketerek sütünüze katkı sağlayabilirsiniz.

  • Süt oluşumu için şekerli gıda ve tatlı tüketmeye gerek yoktur. Aşırı şeker ve fazla tatlı tüketimi size kilo aldırmanın dışında başka bir şey yapmaz. Tatlı ihtiyacınızı karşılamak için kuru meyveler, sütlü tatlılar veya meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz.