AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş'ın hazırladığı 30 maddelik kanun teklifi Meclis'e sunuldu. Buna göre, başta yerel basın olmak üzere birçok şirketin çıkmasını dört gözle beklediği varlık barışı süresi 31 Aralık 2019'a kadar 6 aylığına uzatılmış oldu.

AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, birçok düzenlemeyi içeren kanun teklifinin Meclis'e sunulmasının ardından açıklamada bulundu. Savaş, kendi hazırladığı şirketlerin borçlarının yapılandırılması, varlık barışının süresinin 31 Aralık 2019'a kadar uzatılması, Merkez Bankası'nın 'yedek akçe'sinde düzenleme yapılması, yurt dışı çıkış harcının 50 liraya çıkarılması, ülkeye getirilen telefonların kayıt süresinin 4 ayla sınırlandırılması gibi düzenlemeleri içeren teklifin detaylarını anlattı. Savaş, ekonomideki bazı düzenlemeleri öngören kanun teklifinde varlık barışı uygulamasının süresinin 6 ay daha uzatılarak 31 Aralık 2019'a kadar yürürlükte olacağını belirtti. Savaş, basit usulde vergilendirilen esnafın, müracaat etmesi halinde gider kısmına bakılmaksızın geliri üzerinden, belirli bir oranda vergilendirilmesinin önünü açacaklarını söyledi.

TELEFONLAR İLETİŞİME KAPANACAK

"Yedek akçe" olarak ayrılan oranları Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getireceklerini vurgulayan Savaş, "Yedek akçenin, kanunda belirtilen düşüşler yapıldıktan sonra yüzde 10 olarak ayrılmasını teklif ediyoruz" dedi. Yurt dışı çıkış harcının 15'ten 50 TL'ye çıkarılacağını dile getiren Savaş, "Ülkeye farklı şekilde sokulan telefonlar 4 ay içinde kullanıma kapatılacak. Vatandaşlar, 1 yıl içinde müracaat edip 250 lira yatırmaları halinde bu telefonlar sisteme entegre edilecek. Kanun yürürlüğe girdikten sonra yurda farklı şekilde getirilen klonlanmış IMEI numarası kullanılan telefonlar iletişime açılmayacak" diye konuştu.

Savaş şöyle devam etti:

 "Şirketlerin, 2 yıl içinde, kanunda belirtilen şartlar kapsamında müracaat etmeleri halinde belli başlı bazı teşvikle olacak. Bunların borçları bankalar tarafından yapılandırılacak.”

75 milletvekili de bu teklife imza attı.