Efeler’deki kötü koku için CHP Aydın Milletvekilleri araştırma istedi. CHP PM Üyesi Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Aydın Milletvekilleri Süleyman Bülbül ve Hüseyin Yıldız Aydın’ın Efeler İlçesini saran kötü kokuyu Meclis gündemine taşıdı.

Aydın ilindeki Jeotermal Enerji Santrallerinin kurulması ve işletilmesi sürecinde insan sağlığına, toprağa, havaya ve tarım alanlarına zarar verilmemesi için alınacak önlemlerin neler olduğu, bu önlemlerin alınıp alınmadığının tespitinin yapılması ve tüm bu sorunların giderilmesi için yapılacak eylem planlarının belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırmasını isteyen CHP Aydın Milletvekilleri önerge verdi.

İŞTE O ÖNERGE:

"Jeotermal Enerji Santrallerinin (JES) kimyasal kirlilik, termal kirlilik, deprem olama etkisini arttırdığı gibi zararları bilinmektedir. Ayrıca hava, yüzey suları ve yer altı suları jeotermal sıvıdaki kimyasalla kirlenmektedir. Bu nedenle JES’lerin ekonomik faydasından önce, ortaya çıkan kimyasalların insan hayatı, hayvanlar, tarımsal ürünler ve ekosistem üzerindeki etkileri özellikle dikkate alınmalıdır.

686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununun 2007’de yürürlüğe girmesiyle Aydın ilinde JES kurulmaya başlanmış olup sayıları da her geçen gün artmaktadır. Türkiye’deki toplam JES’lerin yüzde 58’i Aydın’dadır. Bunun yanı sıra acele kamulaştırma ile de yeni JES’ler yapılması planlanmaktadır.

Aydın’da kanser nedeniyle ölüm oranı artmış, havadaki kükürt oranı yükselmiş, tarımsal ürünlerde sorunlar oluşmaya başlamıştır. 2010-2016 yılları arasında Aydın ilinde kansere bağlı ölümlerin yüzde 18 arttığı belirtilmektedir. Bunun yanı sıra TUİK verilerine göre 2018 yılında, Aydın ilinde meydana gelen ölüm nedenlerinin büyük çoğunluğu solumun sistemi rahatsızlıkları olarak kayda geçmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Hava Kalitesi İzleme İstasyonunun 27 Nisan 2019 tarihindeki verilere göre, Hava Kalitesi İndeksi 499 olarak ölçülen Aydın, tehlikeli grupta yer alan tek il olmuştur. Bu durum Aydın ilinin hava kalitesinin sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar kötü olduğu anlamına gelmektedir.

Aydın ilinde özellikle JES’lerin olduğu bölgelerde hissedilen çürük yumurta kokusunun nedeni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından “Jeotermal alanlarının karakteristik göstergesi” olarak açıklanmıştır. Yapılan JES’lerin ardından Aydın ilindeki hidrojen sülfür gazı oranının arttığı bilinmektedir.

Bunun en somut örneği 8.10.2019 tarihinde ise Aydın ilinin Efeler ilçesinde yaşanmıştır. Akşam saatlerinde ağır bir koku tüm ilçeyi kaplamış, kokudan dolayı çok sayıda vatandaşın rahatsız olmuş, özellikle astım hastası olan vatandaşlar nefes almakta zorlanmış, kokunun ise JES’lerden kaynaklandığına dair ciddi iddialar öne sürülmüştür.  

Yukarıda yazılan gerekçelerle, Aydın ilindeki Jeotermal Enerji Santrallerinin kurulması ve işletilmesi sürecinde insan sağlığına, toprağa, havaya ve tarım alanlarına zarar verilmemesi için alınacak önlemlerin neler olduğunun araştırılması, bu önlemlerin alınıp alınmadığının tespitinin yapılması ve tüm bu sorunların giderilmesi için yapılacak eylem planlarının Yüce Meclisimizce belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci İç Tüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz".