Adalet Komisyonu Üyesi CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “Memura, işçiye verilen komik miktardaki zamlar geri alınmaya çalışılıyor. Bu bir zam değil zulümdür” dedi.

Doğalgaza gece yarısı yapılan zammı eleştiren CHP’li Bülbül, “1 Ağustos’ta konutlarda kullanılan doğalgaza %14,97 sanayi bölgelerine ise %13,73 oranında zam yapılmıştı. Daha bir ay geçmeden 1 Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere Enerji Piyasası Denetleme Kurulunca %14,90 oranında zam yapılmıştır. Kışa yaklaşırken doğalgaz fiyatına son 1 ayda üçte bire yakın zam yapmak hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu zamlar AKP tarafından adeta otomatik hale getirildi. Memura %4, işçiye %3’ü çok görerek kaşıkla verdiğini kepçeyle almaya devam ediyor. Bir ay önce 100 lira olan bir doğalgaz faturası, yapılan zamlarla birlikte 132 liraya çıktı. Yani vatandaşın cebinden fazladan 32 lira çıkıyor fakat maaşına bu oranda bir zam yapılmadı. AKP, İstanbul seçimlerinde doğalgaza %10 indirim vaadinde bulunurken, seçimin ardından %32 oranda zam yaparak seçimi kaybetmenin acısını vatandaştan çıkartıyor” dedi.

‘’SON BİR YILDA %42 ZAM YAPILAN ELEKTRİĞE YENİ BİR ZAM KAPIDA’’

Türkiye, elektriğinin büyük bir kısmını doğalgazdan ürettiğini söyleyen Bülbül, “Ülkemiz elektrik üretiminin büyük bir kısmını doğalgazdan sağlıyor. Doğalgaza yapılan bu zamlar 1 ay önce %15, son 1 yılda ise %42 oranında zam yapılan elektriğe yeni bir zammı da beraberinde getirecektir. Bu zamlar, tüketici enflasyonunu ( TÜFE ) etkileyerek artışa sebep olacaktır. TÜFE’deki 1 puanlık artış, asgari ücretlinin bütçesinden aylık 200 lira açık haline dönüşüyor. Gıda harcamalarında yıllık fiyat artışı %54,4’e kadar çıktı. Son 8 ay içerisinde ekmek, un, bulgur gibi temel gıda ürünlerine %12,1, meyve fiyatlarında %53,4, sebze fiyatlarında %36, çayda %32, şekerde %16 oranında artış oldu. Vatandaş, hükümet eliyle yoksulluğa sürükleniyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı harcamalarının vatandaşa yüklendiğini söyleyen Bülbül, “2019 yılı başında 2 milyar 818 milyon lira olan Cumhurbaşkanlığı bütçesi, 3 milyar 168 milyon liraya çıkartıldı. Marmaris’te yazlık Saray ve Ahlat’ta 1071 metre kare Saray için bol keseden harcama yapan zihniyet, ülkemizi içinden çıkması zor bir ekonomik darboğaza sürüklemekte. Türkiye’nin, bu zor dönemde saray harcamalarını karşılayacak gücü kalmadı. Yapılan ekonomik hataların faturası, vatandaşa kesilmek isteniyor” dedi.