CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın’da tarım alanı olarak kullanılan sahalara kurulan enerji santralleri ile maden işletmelerinin tarım ürünleri üzerinde yarattığı tahribatın tespit edilmesi, tahribatın ekonomiye verdiği zararın belirlenmesi ve buna karşın yapılacak eylem planlarının belirlenmesi amacıyla meclise araştırma önergesi sundu.

Bülbül’ün sunduğu önergede şu ifadeler yer aldı:

“Yüzde 85’i Jeotermal Santrallere açılmasının ardından bölgede faaliyete geçen JES’ler yeterince denetlenmemekte, projelerin onaylandığı Çevresel Etki Değerlendirme raporlarında JES’lerin atık ve gaz salınımına ilişkin protokoller yetersiz kalmaktadır. Buna bağlı olarak; Aydın ve çevresinde faaliyete geçen JES’ler bölgede yetişen tarım ürünlerine geri dönüşü mümkün olmayan zararlar vermektedir. Aydın’da JES yakınlarındaki tarım arazilerinde bulunan, dünyaca ünlü incir ve zeytin ağaçları JES’lerden çıkan atık ve gazlar nedeniyle kurumaktadır. Yapılan araştırmalara göre; bölgede uzun köklü olarak tabir edilen zeytin, incir ve çam ağaçlarının JES’lere yakınlık-uzaklık durumuna göre zaman içinde kuruduğu tespit edilmiştir. Yine araştırmalar, kısa köklü olarak tabir edilen sebze, meyve ve otların da zamanla kuruyacağını yakın zamanda ise tarımsal üretimin neredeyse sıfıra ineceğini ortaya koymaktadır.

Aydın’da tarım alanı olarak kullanılan sahalara kurulan enerji santralleri ile maden işletmelerinin tarım ürünleri üzerinde yarattığı tahribatın tespit edilmesi, tahribatın ekonomiye verdiği zararın belirlenmesi ve buna karşın yapılacak eylem planlarının oluşturulması için Meclis Araştırma açılmasının yerinde olacağız kanısındayız.”