Efeler Belediyesi’nin Ağustos ayı 2’nci oturumunda jeotermal konusu tartışmaya neden oldu. Belediye Başkanı Fatih Atay ile Cumhur İttifakı Belediye Meclis Üyeleri arasında yaşanan tartışma nedeniyle mecliste kısa süreli gerginlik yaşandı.

Efeler Belediyesi Ağustos Ayı 2. Meclis Toplantısı gerçekleşti. Meclise damga vuran konu, Aydın gündemini de uzun süredir meşgul eden jeotermaller oldu.

MENDERES CİHAZ ALMAYI ÖNERDİ, ATAY ‘DEVLETİN GÖREVİ’ DEDİ

Tartışma, Cumhur İttifakı Belediye Meclis Üyesi Neşe Menderes’in hava ve su kirliliği ölçümleriyle ilgili cihaz alımı talebiyle başladı. Efeler Belediyesi tarafından ölçümlerin yapılmasını öneren Menderes’e yanıt veren Belediye Başkanı Fatih Atay, bu cihazları alıp ölçümleri yapmanın devletin görevi olduğunu, belediyenin böyle bir görevi olmadığını söyledi. Atay, “Efeler günlerdir ayakta. Yazılar yazılıyor, eylemler yapılıyor. Bu jeotermal zararlıysa da zararlı değilse de bilimsel olarak araştırılıp açıklanmalı” diye konuştu.

 “BELEDİYENİN ÇALIŞMA ESASLARINDA ÖLÇÜM YAPMAK DA YER ALIR”

Atay’a bunun sadece devletin görevi olmadığını, belediyenin de ölçüm yapabileceğini ifade eden Cumhur İttifakı üyelerinden İsmail Hakkı Eser, “Sayın Başkan, Büyükşehir Belediyesi’nin Adnan Menderes Bulvarı’nda ölçüm cihazları vardı. Belediyenin çalışma esasları arasında bu ölçümleri yapmak da yer alır” dedi.

“NASIL YAŞAYACAĞIZ ARKADAŞLAR?”

Eser’e yanıt veren Atay ise şu ifadeleri kullandı:

“Evet yapabilir ama yaptığı zaman taraflı diyerek yaptığını kabul etmiyorsunuz. Valilik Germencik’e ve İncirliova’ya cihaz kurdu. Efeler’i atladı. Şimdi Nazilli’ye kuruyor. Valiliğin cihazı sülfirik asidi ölçmüyor. Ama beni zehirleyen o. Hepimiz bu ilçede yaşıyoruz. Burada jeotermalle ilgili bir sorunumuz var. Kızılcaköydeki jeotermallere Avrupa bankasından 350 milyon dolarlık ödenek çıktı. Valiliğin bin metre arkasında 2 tane kuyu açtılar. Yılmazköy ile İmamköy’de jeotermaller var. Nasıl yaşayacağız arkadaşlar?”

“ONLARIN YAPMADIĞI İŞİ BANA NEDEN YAPTIRIYORSUN?”

Tartışma şöyle devam etti:

İsmail Hakkı Eser: Bu konuda otorite Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar var.  Enerji bir devlet politikasıdır. Jeotermal meselesi istismar ediliyor.

Fatih Atay: Ben burada siyaset yapmıyorum. Siyaset yapmayalım lütfen.

İsmail Hakkı Eser: Sayın Başkan, BŞB’nin bile jeotermalle ilgili çalışması var. BŞB jeotermali kullanırken siyaset olmuyor da, bakanlığın valiliğin yaptığı çalışma mı siyaset oluyor.

Fatih Atay: bu kadar alınmana gerek yok. Bu hava beni zehirliyor da seni zehirlemiyor mu? Bu konuda birlik olmamız lazım. Bakanlığın, valiliğin yapması gereken bir işi yapmıyorlar, bizim kucağımıza atıyorlar. Bunun yapılmayışının nedenini anlamıyorum. Siz jeotermalden yanasınız ve insan sağlığına zararlı olmadığı kanısındasınız.

Neşe Menderes: Biz size diyoruz ki ölçüm yapalım.

‘Onların yapmadığı işi neden bana yaptırıyorsun anlamıyorum’ diyerek tartışmanın sonlanmasını talep eden Atay ile meclis üyeleri arasındaki gerginlik bir süre daha devam etti.