Yaz mevsiminde artan sıcaklarla birlikte gıdaları uygun koşullarda korumak ve buzdolabında saklarken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor.

Yaz aylarında buzdolabı iç sıcaklığının  0 derece ile - 4 derece arasında, derin dondurucunun ise -18 derece ile -23 derece arasında olması gerekiyor. Çünkü besinlerde bakterilerin üremesi 10 derecenin altında yavaşlıyor, 4 derecede ise tamamen duruyor.

Yumurta Yıkamadan Buzdolabında Saklayın

Yumurtayı yıkamadan, dışarıdan aldığımız haliyle buzdolabında saklamak gerekiyor. Yumurtanın dışında koruyucu bir tabaka var ve bu tabaka yıkandığında kayboluyor. Yumurtadaki gözenekler daha da açık hale geliyor ve bakteriler o gözeneklerden yumurtanın içine girebiliyor. Yumurta, kendi kartonu içinde buzdolabında 5 haftaya kadar saklanabilir.

Etler İçin Ayrı Bıçak ve Kesme Tahtası

Eğer et, tavuk, balık pişirecekseniz bu ürünlerin her biri için kullandığınız bıçak ve özellikle kesme tahtasının diğer gıda ürünleri için kullanılmaması gerekiyor. Çiğ ve pişmiş ürünler için kullanılan kapların da ayrı olmasında fayda var. Et, balık ve tavuk ürünleri için tahta malzeme yerine düz, plastik, porselen yüzeyli kesme materyalleri kullanılmasının, kullanıldıktan sonra da mutlaka sıcak suyla temizlenmesi önem taşıyor.

Et Çözüldüyse Tekrar Dondurmayın

Çiğ et çözüldüğü zaman pişirilmeye kadar buzdolabında 3 veya 5 güne kadar daha saklanabilir. Mikrodalgada veya soğuk suda çözdürülmüş etler +4 derecenin üzerinde tutulduğu için tekrar dondurulmamalıdır. Bu açıdan yemeklerde kullanıcağınız kadar eti parça parça ayırıp buzluğa yerleştirin, kullanacağınız miktar kadarını çözdürün. Dondurulmuş etleri çözdürmeden doğrudan fırında veya ızgarada pişirebilirsiniz.

Kök Sebzelere Dikkat

Kök sebzeler oda sıcaklığında 10 dereceden daha soğuk olmamak koşuluyla saklanmalıdır ve sadece kullanılacakları zaman yıkanmalıdır yoksa hızlı çürüyebilirler. Bu yüzden patates, sarımsak ve soğanın buzdolabında saklanmaması gerekiyor. Oda sıcaklığında saklarken de, hava geçiren delikli kaplarda, doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde tutulması gerekiyor.

Sebze ve Meyve Poşetlerine Delik Açın

Sebze ve meyveleri poşetlerin içinde buzdolabına koyarken birkaç delik açılması ve böylece nemlenmelerinin engellenmiş olması gerekiyor. Çabuk bozulmaya yatkın olan meyve, sebze, yumurta, peynir, et gibi ürünler tüketileceği kadar alınıp hızlıca tüketilmelidir. Aksi takdirde besinlerin bozulması kaçınılmaz olacaktır.

Sebze ve Meyveyi Sirkeli Suda Bekletin

Sebze ve meyvelere yapışan parazitler yıkama ile temizlenemezler. Bir leğene veya kaba meyve veya sebzeleri koyduktan sonra üzerini kaplayacak kadar su doldurarak içerisine bir yemek kaşığı sirke veya limon suyu katın ve 15-20 dakika beklemeye bırakın. Meyve veya sebzelere yapışan parazitler kendini limonlu veya sirkeli suya bırakır. Tekrar bol suyla yıkanan meyve veya sebzeler parazitlerden arınmış olur. Ispanak, marul gibi sebzeler, köklerindeki çamur, toz ve toprakları gidecek şekilde temizlendikten sonra buzdolabında 2-4 gün saklanabilir. Diğer taze meyve ve sebzeler ise çamurluysa yıkadıktan sonra, çamurlu değilse yıkanmadan saklanmalıdır.

Uzm.Dyt.Olcay Barış