Şubat ayı başında, “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla hayata geçen bir uygulama var.

Yaya geçitlerinde yayalara öncelik tanınması, aksini yapan sürücülere ceza verilmesini öngören yasa Şubat başında uygulanmaya başlandı. Cezanın miktarı 488 TL!

Bu yasa ve ceza miktarı ile sorunu çözdük diyebilir miyiz? Kesinlikle hayır!

***

Yasanın ilk gündeme geldiği Ekim 2018’de Sabah Gazetesi yazarı Yüksel Altuğ şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Bir zamanlar Avrupa'ya gidenlerin birbirine şaşkınlık ve gıptayla anlattığı bu medeni uygulamanın hayata geçme sürecinde bazı aksaklıklar olacağını tahmin ediyorum. Çünkü bizde henüz böyle bir 'kültür' yok. Yaya, ayağını geçide bastığında eğer 'zank' diye durursanız, büyük ihtimalle sizden böyle bir hareket beklemeyen arkadaki araç size çarpacaktır. 'Kültür' yerleşene kadar, yaya geçitlerine yaklaşırken bir gözünüz de dikiz aynasında olsun. Yayalar da 'Nasıl olsa duracak' güvencesiyle kendilerini hemen yola atmasınlar.”

Altuğ haklı çıktı: Bizde öyle bir ‘kültür’ yok.

***

‘Öncelik yayanın’ deyince sorun çözülmedi. Çünkü çoğu kez sürücüler suçlansa da trafik kültüründen nasibini almamış yayaların sayısı azımsanmayacak kadar fazla.

Bazı kişiler var ki, ‘Canınız bu kadar mı değersiz’ dedirtiyor.

Devlet sizi korumak için yasa çıkarıyor ancak siz kentin en işlek yoluna vurdumduymaz bir şekilde atlarken zahmet edip kafanızı sağa sola bile çevirmiyorsunuz.

Efeler’de özellikle İstasyon Meydanına çıkın ve sadece izleyin! Ne anlattığımı bizzat göreceksiniz.

***

Sayın yayalar, bu kural trafik lambası olmayan yaya geçitleri için geçerli. Yasa size, yayalar için kırmızı ışık yanarken yola atlama hakkı tanımıyor!

İlkokulda öğretilen kuralı hatırlayın; “Yola çıkarken önce sola, sonra sağa bakıyoruz. Güvenliyse devam ediyoruz, değilse bekliyoruz.”

Yolu, yayayı, yasayı, lambayı, geçidi bir kenara bırakıyorum. Sadece kendi can güvenliğinizi düşünün. Ondan sonra yasaları ve medeniyet kısmını hallederiz.

Yani öyle umuyorum.