Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, fırsatçılar nedeniyle incir fiyatının bir haftada 10 liradan 2.5 liraya düştüğünü belirterek duruma tepki gösterdi. Özdamar, üreticilere piyasaya sürülen yaş incir miktarını azaltmalarını önerdi.

“HER SENE AYNI TAKTİK”

İlçenin incir üretiminde en önde gelen yerlerden olmasına rağmen, İstanbul, Ankara, Antalya gibi şehirlerde daha yüksek fiyata satıldığını belirten Özdamar, “Buharkent’te bir çok dükkanın bulunduğu, ne Büyükşehir’e ne de Buharkent Belediyesi’ne bağlı olmayan bir yer var. Burada komisyoncu adı altında esnaf var. Şu an incire büyük bir talep var. Buna rağmen incir fiyatının düşmesinin nedeni, mal almaya gelen tüccar, aracı ve tefecilerin, bu halde bulunan komisyonculara parmak sallayıp sopa göstermesi. Her sene aynı taktiği yaparak bu malları alıp götürüyorlar. Buharkent’ten 2.5 TL’ye çıkan taze incir İstanbul Kadıköy bölgesinde 25 lira, Ankara’da 20 lira, Antalya’da 15 lira” dedi.

“MALİYETİNİN YARISINA SATIŞ YAPILIYOR”

Komisyoncuların çiftçiyi korkutarak yaş incir fiyatını çok düşük rakamlara getirdiğini söyleyen Özdamar, şu ifadeleri kullandı:

“İncir üretim alanımız Kızıldere köyünden başlayıp Gencelli köyünde bitiyor. Yıllık üretim miktarımız da yaklaşık olarak 32 bin tona çıktı. 22-24 bin ton kadar taze incir yetiştiriliyor. Türkiye’deki tüm üretimin yüzde 20’sini Buharkent’te yapılıyor. Türkiye’de yıllık her 4 kişiye 1 incir düşüyor. Yani Türkiye’de 4 kişi ancak 1 incir yiyebiliyor. Ancak burada bir anlaşma var. Komisyoncular kendi aralarında anlaşarak çiftçileri korkutuyor. Fiyatı kırarak bu şekle getiriyorlar. İncirin bize ortalama maliyeti kilogram başı 4 lira 90 kuruştur. Neredeyse maliyetinin yarısına satış yapılıyor.”

ÜRETİCİ NE YAPMALI?

Üreticiye de durumu düzeltmek adına tavsiyelerde bulunan Özdamar, “Üretici piyasaya sürülen incir miktarını azaltmalıdır. Bu sene incirimiz çok kaliteli. Son 20 yılın en güzel incirine sahibiz. Bu yıl, 55 kalibre kuru incir yaklaşık 13-14 lira olacak. Yenebilecek sofralık incir ise 21-22 lira olacak. Üreticimiz yaş inciri 2.5 liradan verdiği incirin, kuru incir maliyeti 7.5 liraya geliyor. Fakat burada nereden baksak, küçük, orta kalibre incirden yarı yarıya zarar ediyor. Büyük boy süzme incirde ise yaklaşık yüzde 200-500 arası zarar ediyor. Çünkü seçme incirler bu sene 30-40 liranın altına düşmeyecek. Onun için üreticinin taze inciri piyasaya hemen sürmemesi gerek. Sürse de az sürmesi lazım” diye konuştu.

“FİYAT YÜKSELMEZSE GEREĞİ YAPILACAKTIR”

Özdamar son olarak şöyle konuştu:

“İncir üç komisyoncu ile üç aracı, tefeciye ve fırsatçıya fiyatı açısından emanet edilemecek kadar değerli ve en az yetişen ürünlerdendir. Fırsatçılara fırsat tanımayalım. Eğer en kısa zamanda yaş incir fiyatı 5 lira üzerine çıkarılmaz ise tarafımızdan gereği yapılacaktır.”