Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile pamuk üzerine gerçekleştirilen toplantıda bir araya gelen Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, çiftçinin sorunlarını Bakan’a ilettiklerini ve hasat sezonu başlamadan önce Ankara’dan çözümler konusunda yanıt beklediklerini belirtti.

Aydın, Manisa, Denizli, İzmir, Antalya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanları olarak pamuktaki sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili Ankara’ya toplantıya çağrıldıklarını belirten Kendiroğlu, “Pamuk üretiminin Dünya’da ve ülkemizdeki düşüşünün nedenleri ve bu durumun çiftçimize olan yansımasını konuştuk. Geçen seneki fiyatların üstüne girdi maliyetlerinin yüzde 60-70 artmasına rağmen, pamuk fiyatları yüzde 30 değer kaybetti.  Pamuk üreticisi çok zor durumda. Bunun çözümü üzerine ve alınması gereken tedbirler için istişarelerde bulunduk.  Yazılı olarak hazırladığımız dosyayı sunduk” dedi.

“HASAT SEZONU BAŞLAMADAN GERİ DÖNÜŞ YAPILACAK”

Kendirlioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Pamuğa 1 lira 25 kuruş prim verilmesini, fiyatının 4.5 liranın altına düşmesi halinde fındıkta yapıldığı gibi Toprak Mahsülleri Ofisi tarafından alım yapılarak müdahale edilmesi gerektiğini ilettik. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi gibi kuruluşların faiz oranlarının indirilmesini, yapılan kesintilerin sıfıra ya da düşürülebilecek en alt sınıra indirilmesi gerektiğini, yatacak primlerin en geç Nisan ayı içinde ödenmesi gerektiğini, 2  yıl kısıtlaması olan münavedenin(ekim nöbetinin) 5 yıla çıkarılmasını talep ettik. Yetkililer bunları dinleyip not aldılar. Hasat başlama dönemi yaklaştığından 10 gün içinde geri dönüşü yapılması konusunda anlaşıldı.

“BELİRSİZLİK SÖZ KONUSU”

 Şu anda bir belirsizlik söz konusu. Endişeli bir bekleyiş var. Şu ana kadar pamuk fiyatlarının açıklanması gerekiyordu. Herhangi bir çalışma olmadığı için bu çalışmanın hızlandırılması ve pamuk çiftçisinin endişelerini gidermek için bakanlıkta toplantıya katıldık. Sonuç itibariyle, sorunlarımızı dinlediler. Daha öncede dosyalar halinde bu konuları göndermiştik. Çözümle ilgili çalışma yaparak bize dönüş yapacaklarını söylediler. Ayrıca, ithal pamuğa karşı önlem alınmasını ilettik. Çünkü hasat mevsimi yaklaştıkça pamuk fiyatları dip yapıyor. Pamuk üreticisi elinden pamuğu çıkarttıktan sonra fiyatlar yükseliyor. Bu durum üreticimizi memnun etmiyor. Bu hususları da kendilerine ilettik.”