Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılı, Haziran ayı Dış Ticaret İstatistiklerini yayımladı. Bu kapsamda TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ tarafından verilen bilgiye göre Aydın’da ihracat yüzde 22,2 azaldı, ithalat yüzde 34,5 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2019 yılı Haziran ayında, 2018 yılının aynı ayına göre yüzde 22,2 azalarak 43 milyon 804 bin dolar, ithalat ise yüzde 34,5 azalarak 14 milyon 870 bin dolar olarak gerçekleşti.

Haziran ayında Aydın bu değerlerle Türkiye genelinde en fazla ihracatın gerçekleştiği 22’nci il olurken ithalatta ise 29’uncu sırada yer aldı.

En fazla ihracat yapılan ülke İtalya oldu

Aydın’dan, 2019 yılı Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülke İtalya oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 5 milyon 987 bin dolar olarak gerçekleşti. İtalya’yı 3 milyon 550 bin dolar ile İspanya ve 3 milyon 50 bin dolar ile ABD izledi.

En fazla ithalat yapılan ülke Çin oldu

Aydın’a, 2019 yılı Haziran ayında en fazla ithalat yapan ülke Çin oldu. Bu ülkeden yapılan ithalat

5 milyon 728 bin dolar olarak gerçekleşti. Çin’i sırasıyla 1 milyon 287 bin dolar ile İtalya ve 1 milyon 2 bin dolar ile İspanya izledi.

En fazla ihracatı yapılan fasıl “Tuz, kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento” oldu

TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ tarafından verilen bilgiye göre Haziran ayında Aydın’da fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi, “Tuz, kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento’’ (10 milyon 984 bin dolar) oldu. Bu fasılı “Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları” (10 milyon 960 bin dolar) ve “Yenilen meyveler ve sert kabuklu meyveler” (5 milyon 381 bin dolar) fasılları izledi.

En fazla ithalatı yapılan fasıl “Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları” oldu

Haziran ayında; Aydın’da ithalatı en yüksek fasıl, “Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları” (6 milyon 688 bin dolar) oldu. Bu fasılı; “Gemiler ve suda yüzen taşıt ve araçlar” (1 milyon 130 bin dolar) ve “Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlar” (771 bin dolar) fasılları izledi.